ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Achtung - Achtung!

Η αγάπη σου η άχαρη, μια καφές, μια ζάχαρη...

Του Θανάση Καρτερού

Πω, πω! Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, αν και στους κάμπους σκάει ο τζίτζικας. Ο βομβαρδισμός με κακές ειδήσεις και κάκιστους οιωνούς έχει πλέον λάβει τον χαρακτήρα χημικού, βιολογικού, και πυρηνικού πολέμου. Όλα μαζί. Το φάντασμα του Grexit πλανάται πάνω από το Κολωνάκι -για την Καισαριανή δεν υπάρχουν μαρτυρίες. Και κάθε θεσμός, κάθε σοφός, κάθε παράγοντας, κάθε ΜΜΕ, που σέβεται τον οικονομικά ορθό εαυτό του, προειδοποιεί την Ελλάδα με υψωμένο δάχτυλο: Achtung - Achtung! Ή, Attention - Attention! Ή, άντε, Προσοχή - Προσοχή!
Το Bloomberg αποκαλύπτει ότι οι θεσμοί μάς στέλνουν -έστειλαν, θα στείλουν;- αυστηρό τελεσίγραφο που εκπνέει σε 24 ώρες. Ο Γιούνκερ βλέπει την μπάλα στο ελληνικό γήπεδο και ζητάει προτάσεις επί των προτάσεων των θεσμών. Κι επειδή το Λουξεμβούργο δεν φημίζεται για το.. ποδοσφαιρικό του επίπεδο, έρχεται ο Λετονός Ντομπρόβσκις να τον ενισχύσει. Κι αυτός την μπάλα στο Μαξίμου τη βλέπει. Θα σουτάρει όμως ο Τσίπρας προς την εστία των συνταξιούχων και των λοιπών ενόχων για το σημερινό χάλι; Ή θα σουτάρει προς την εστία των δανειστών; Ιδού η απορία.
Ιδού και η αγωνία. Ένας εκ των σοφών μάλιστα, που τον παραθέτει το αντικειμενικό "Βήμα", πάει βαθιάαααα. Το θέμα, γράφει, είναι αν ο Τσίπρας θα βάλει την οικονομία πάνω από την ιδεολογία των οικονομικά αναλφάβητων συντρόφων του. Εξαρτά δηλαδή τα πάντα από το αν ο πρωθυπουργός θα σουτάρει στην εστία του Λαφαζάνη. Ή ακόμα καλύτερα αν θα σουτάρει τον Λαφαζάνη. Καταγράφει μάλιστα και σαδιστικά σενάρια, με καλύτερο απ' όλα -τι σύμπτωση!- την αποδοχή της πρότασης των θεσμών. Και χειρότερο να γίνουμε ΒενεζουΕλλάς.
Και μαζί με όλα, έφυγε και το ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις. Θύμωσαν, πήραν τα laptop τους, πάνε. Γιατί δεν θέλουν, λέει, πολιτικές διαπραγματεύσεις. Θέλουν χαρτί και μολύβι. Ένα κι ένα κάνουν δύο -για το χρέος. Ένα πλην ένα κάνουν μηδέν -για τις συντάξεις. Αυτοί είναι οι καλοί λογαριασμοί, που μπορεί να μην κάνουν τους καλούς φίλους, όπως αποδείχτηκε τόσα χρόνια και σε τόσα εξωτικά μέρη, αλλά έχουν αποτέλεσμα. Δεν μένει τίποτε όρθιο, όχι μόνο από τις ιδεοληψίες στις υπό σωτηρία χώρες, αλλά ούτε από τις ίδιες τις χώρες.
Το ωραίο; Οι Έλληνες δεν δείχνουν να ανησυχούν, γράφει ανήσυχη γερμανική εφημερίδα. Λιάζονται στις καφετέριες, αγνοώντας ότι οι δανειστές δεν μπλοφάρουν. Το ωραιότερο; Δεν δείχνει να ανησυχεί επαρκώς ούτε η ελληνική κυβέρνηση. Αλλιώς θα έβαζε τη τζίφρα που της ζητούν. Καταλάβατε; Η κυβέρνηση δεν υπογράφει, κι εμείς η - αγάπη - σου - η - άχαρη, μια - καφές - μια - ζάχαρη. Άντε να στήσεις εκβιασμό της προκοπής, όταν έχεις να κάνεις με τέτοια έλλειψη υπευθυνότητας...

Aυγή