ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Σχέδιο των δανειστών η ταπείνωση του ελληνικού λαού

Τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση 

Σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην ευρωπαϊκή ηγεσία.
«Σε λίγες ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται πέντε μήνες της νέας διακυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του.
«Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Κάναμε γενναία επιλογή να διεκδικήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης καθώς όλο και περισσότερο η χώρα βούλιαζε στο μνημονιακό καθεστώς», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.
Και πρόσθεσε ότι κάθε απόφαση ήταν και μια μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου..
και τόνισε ότι «σε αυτή τη γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου».

«Το κείμενο των θεσμών αγνόησε τις διαπραγματεύσεις»
Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση για βιώσιμη συμφωνία που κατέθεσε η κυβέρνηση, για να λάβει από τους Θεσμούς «ένα πεντασέλιδο κείμενο που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις».
«Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή. Αλλά, αντί απάντησης στην πρόταση αυτή, παραλάβαμε κείμενο πέντε σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σχέδιο των δανειστών η ταπείνωση του ελληνικού λαού»
Οι Θεσμοί ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αρνούνται τα δικά μας ισοδύναμα μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, «η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού».

«Εγκληματικές οι ευθύνες του ΔΝΤ»

«Πρέπει μεταξύ των θεσμών να αποδοθούν ευθύνες διότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική, αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε, «αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα».
«Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πώς γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».

«Η εντολή του λαού δεν είναι δημιουργικής ασάφειας»
«Η εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό δεν είναι εντολή δημιουργικής ασάφειας. Είναι μια σαφής εντολή: να τερματίσουμε την πολιτική της λιτότητας στον τόπο μετά από πέντε χρόνια σκληρής επιβολής που δημιούργησε μια τεράστια αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν λειτουργούμε με το άγχος και την πίεση της στιγμής», πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους με την ίδια ηρεμία, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, όχι απλά συμφωνίας. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να εργαζόμαστε για λύση».

Συμφωνία που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας που επιδεινώθηκε κατά τη μνημονιακή πενταετία με αποκλειστική ευθύνη των Θεσμών.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε μια συμφωνία η οποία θα έχει σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, δεν θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους και θα κατανέμει τα βάρη σε όσους δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο τους για την έξοδο από την κρίση».
«Ταυτόχρονα μια συμφωνία που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα αλλά θα κλείνει μια και καλή αυτή τη συζήτηση για το περιβόητο Grexit», υποστήριξε.

- πηγή: ΕφΣυν