ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Σε ποιον ανήκει η Εφημερίδα των Συντακτών;

«Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ανήκει στους εργαζομένους της» λέει το ΔΣ του Συνεταιρισμού των εργαζομένων που αφήνει ευθείες βολές κατά δύο πρώην μελών του, του Σταμάτη Νικολόπουλου και της Ελένης Κωσταρέλου (φωτο), οι οποίοι αποχώρησαν πριν από δύο χρόνια από την Κολοκοτρώνη.
Οι Νικολόπουλος, Κωσταρέλου και Μανιάτης (που παραμένει στο εγχείρημα) τον Απρίλιο του 2012 με τα γεγονότα στην "Ελευθεροτυπία", είχαν αναλάβει να καταθέσουν και να  κατοχυρώσουν εκ μέρους των υπόλοιπων εργαζομένων -και εξ ονόματός τους- στο υπουργείο Εμπορίου το σήμα του τίτλου «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ». Οι δύο πρώτοι αποχώρησαν από την εφημερίδα ο δε τρίτος (ο Σωτήρης Μανιάτης) μεταβίβασε στον συνεταιρισμό το μερίδιό του επί του τίτλου.
Το ΔΣ του Συνεταιρισμού των εργαζομένων καλεί τώρα τα δύο πρώην μέλη του, «τα οποία.. εξακολουθούν να καθυστερούν τη μεταβίβαση στον συνεταιρισμό των μεριδίων τους επί του τίτλου, να ολοκληρώσουν την τυπική αυτή διαδικασία, όπως έχουν τα ίδια δεσμευτεί εδώ και πολλούς μήνες και όπως ήδη έχει κάνει ο τρίτος δικαιούχος που παραμένει στο εγχείρημα». Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο τίτλος "Εφημερίδα των Συντακτών" ανήκει σε όλους μας. Ανήκει στον συνεταιρισμό μας και χρησιμοποιείται ως σήμα της Α.Ε., η οποία εκδίδει την εφημερίδα. Δεν μπορεί να χρησιμεύσει σε τίποτα άλλο. Και βέβαια δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο οποιουδήποτε παζαριού.
Ο τίτλος αυτός δεν είναι ένα οποιοδήποτε "εμπορικό σήμα". "Σάρκα και οστά" τού δίνει ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της εφημερίδας, χωρίς επιχειρηματική ιδιοκτησία, και η προσωπική συνεισφορά των συνεταιριστών-εργαζομένων του. Ο τίτλος δεν έχει καμιά αξία χωρίς τους συγκεκριμένους εργαζόμενους».
Το ΔΣ του συνεταιρισμού της ΕφΣυν αναρωτιέται «πώς εξηγείται άραγε αυτή η "επιμονή" απέναντι στο συλλογικό εγχείρημα από δύο συναδέλφους, εκ των οποίων ο ένας εκλέχθηκε στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ;».
Αναμένεται απάντηση...