ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Το Politico δυσπιστεί για τo νέo αφήγημα της Καϊλή


Η ύποπτη του Κατάργκεϊτ πιέζει να επαναδιατυπώσει την υπόθεσή της ως μια ιστορία ηθικής κατά της κατασκοπείας, προκαλώντας κάποια δυσπιστία, αναφέρει ρεπορτάζ του Politico παρουσιάζοντας τις νέες θέσεις της Ελληνίδας ευρωβουλετού Εύας Καϊλή που βρίσκεται υπό κατηγορία ως βασική ύποπτη του QatarGate.
Στο ρεπορτάζ των Νεκταρίας Σταμούλη και Αϊτόρ Χερνάντεζ Μοράλες, στο Politico αναφέρονται τα εξής: 
Η Εύα Καϊλή κάνει μια νέα, συγκλονιστική αφήγηση: Οι αρχές μπορεί να την είχαν βάλει στο στόχαστρο επειδή γνώριζε πάρα πολλά για την κυβερνητική κατασκοπεία.
Μετά από μήνες σιωπής κατά τη διάρκεια της κράτησής της και του κατ’ οίκον περιορισμού της, η πιο υψηλού προφίλ ύποπτη για το σκάνδαλο cash-for-influence Qatargate βρέθηκε ξαφνικά παντού το Σαββατοκύριακο.
Σε μια τριάδα συνεντεύξεων στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, η Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήθελε να διακηρύξει την αθωότητά της, λέγοντας ότι δεν πήρε ποτέ καμία από τις υποτιθέμενες δωροδοκίες που οι αρχές λένε ότι χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο χρησιμοποιούσαν για να επηρεάσουν τον μηχανισμό των Βρυξελλών.
Αλλά είχε επίσης να πει μια ιστορία ακόμα πιο σκοτεινή από το Qatargate, μια ιστορία που περιελάμβανε υπαινιγμούς για άθλια κυβερνητική κατασκοπεία και υποδείξεις ότι ίσως, ίσως, η φυλάκισή της είχε πολιτικά κίνητρα. Η εργασία της για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus στην Ευρώπη, υποστήριξε, την έβαλε στο στόχαστρο των κυβερνήσεων της ίδιας της Ευρώπης.
«Από τον φάκελο του δικαστηρίου, οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των μελών της ειδικής επιτροπής Pegasus», είπε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.
«Το γεγονός ότι τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου κατασκοπεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να εγείρει περισσότερες ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας μας» και πρόσθεσε:«Νομίζω ότι αυτό είναι το «πραγματικό σκάνδαλο»
Καθώς η Καϊλή επανεμφανίζεται και αρχίζει να δείχνει το δάχτυλο πίσω στην κυβέρνηση, η βελγική εισαγγελία αποφάσισε να παραμείνει μαμά. Ένας εκπρόσωπος τη Δευτέρα είπε ότι το γραφείο του εισαγγελέα «δεν πρόκειται να απαντήσει» στους ισχυρισμούς της Καϊλή.
«Αυτό θα παραβίαζε το απόρρητο της έρευνας και το τεκμήριο της αθωότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο σε εύθετο χρόνο».
Αλλά το PR blitz της είναι παρόλα αυτά μια πιθανή προεπισκόπηση του επόμενου κεφαλαίου του Qatargate: Η μάχη για να κερδίσει τη δημόσια αφήγηση.

Μια ευρωπαϊκή περιοδεία στα μέσα ενημέρωσης

Εκτός από τη συνέντευξή της στον ιταλικό Τύπο, η Καϊλή εμφανίστηκε επίσης στον ισπανικό και γαλλικό τύπο, όπου επέκτεινε τη θεωρία της για την κατασκοπεία.
Σε μια συνέντευξη βίντεο στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, η Καϊλή είπε ότι η νομική της ομάδα έχει αποδείξεις ότι ολόκληρη η επιτροπή PEGA παρακολουθούνταν παράνομα, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει πώς η αστυνομία απομόνωσε ορισμένες συνομιλίες μεταξύ της ίδιας και άλλων πολιτικών.
«Δεν με κατασκόπευαν με τον Πήγασο, αλλά για τον Πήγασο», είπε. «Πιστεύουμε ότι το Μαρόκο, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο κατασκόπευαν την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε στην El Mundo.
Οι ισχυρισμοί της Καϊλή δεν έχουν τεκμηριωθεί από δημόσια στοιχεία.
«Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου θα πρέπει να εγείρει τεράστιες ανησυχίες για την κατάσταση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», είπε η Καϊλή. «Αυτό υπερβαίνει το προσωπικό: Πρέπει να υπερασπιστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το έργο των μελών του».
Η Καϊλή φυλακίστηκε τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο μιας βαθιάς έρευνας για διαφθορά που διεξήγαγαν οι βελγικές αρχές για το εάν ξένες χώρες επηρέαζαν παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η σύλληψή της έγινε αφότου η βελγική αστυνομία ανέκτησε 150.000 ευρώ σε μετρητά από το διαμέρισμά της – όπου έμενε με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζορτζί, ο οποίος επίσης συνελήφθη – και μια τσάντα γεμάτη χρήματα που είχε ο πατέρας της.
Η Ελληνίδα πολιτικός απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε όλες τις συνεντεύξεις της.
«Καμία χώρα δεν μου έχει προσφέρει ποτέ χρήματα και δεν έχω δωροδοκηθεί ποτέ. Ούτε καν η Ρωσία, όπως έχει υποστηριχθεί», είπε στην El Mundo. «Οι δικηγόροι μου και εγώ πιστεύουμε ότι αυτή ήταν μια αστυνομική επιχείρηση βασισμένη σε ψευδή στοιχεία».
Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψής της , η Καϊλή ήταν ύποπτη ως «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής» της δημόσιας διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
«Η Εύα Καϊλή είπε στον δημοσιογράφο του «El Mundo» να μην δημοσιεύσει τη συνέντευξή της, μέχρι να τους δώσει το οριστικό ΟΚ. Δυστυχώς, η συμφωνία δεν τηρήθηκε», δήλωσε τη Δευτέρα ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Δυσπιστία και αμφιβολίες

Οι ισχυρισμοί -η πρώτη σημαντική προσπάθεια τής Καϊλή για να περιγράψει τη σύλληψή της – προκάλεσαν άφθονη δυσπιστία, μεταξύ άλλων από εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί της στην επιτροπή Pegasus ή PEGA. Ιδιαίτερα μπέρδεψε όσους θυμήθηκαν ότι η Καϊλή είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για υπονόμευση του έργου της επιτροπής.
«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να πιστεύω ότι οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν την PEGA», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, η οποία βοήθησε στην προετοιμασία της τελικής έκθεσης της επιτροπής . «Ό,τι κάνουμε είναι δημόσιο ούτως ή άλλως. Και ελέγχουμε τακτικά τα τηλέφωνά μας, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα».
Η απόφαση της Καϊλή να επικαλεστεί το έργο της στην επιτροπή PEGA είναι ενδιαφέρουσα, καθώς βρίσκεται σε μια αμφιλεγόμενη περίοδο της καριέρας της.
Ενώ το πάνελ βρισκόταν βαθιά στο έργο του το 2022, η Ελλάδα αντιμετώπιζε το δικό της επίμονο σκάνδαλο κατασκοπείας, το οποίο ξέσπασε αφού η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι είχε υποκλέψει τον αρχηγό του ίδιου του κόμματος της Καϊλή, του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, η Καϊλή μπέρδεψε πολλούς όταν άρχισε να υποστηρίζει δημόσια ως απάντηση ότι η παρακολούθηση ήταν συνηθισμένη και συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, απηχώντας τα σημεία συζήτησης της κυβερνώσας συντηρητικής κυβέρνησης αντί του δικού της σοσιαλιστικού κόμματος. Ενθάρρυνε επίσης την επιτροπή PEGA να μην επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της έρευνάς της.
Το ένταλμα σύλληψης για τον ευρωβουλευτή Andrea Cozolino αναφέρει επίσης ότι ο φερόμενος ως αρχηγός επιρροής, πρώην μέλος του κοινοβουλίου Pier Antonio Panzeri, συζήτησε να πάρει την Καϊλή στην επιτροπή PEGA για να βοηθήσει στην προώθηση των συμφερόντων του Μαρόκου (το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί για παράνομη χρήση του spyware).

Πόλεμος λέξεων;

Η περιοδεία της Καϊλή στα μέσα ενημέρωσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα εκτυλιχθεί η έρευνα του Qatargate τους επόμενους μήνες.
Τελικά, η Καϊλή και οι άλλοι ύποπτοι πιθανότατα θα δικαστούν, όπου οι αρχές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα στοιχεία τους. Αλλά μέχρι τότε, οι ύποπτοι θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν και να προωθήσουν την προτίμησή τους – ανάλογα με τους περιορισμούς που θέτει το δικαστήριο στις δημόσιες δηλώσεις τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Καϊλή μετακόμισε από τη φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό σε μια ολοένα και πιο απεριόριστη ζωή, δίνοντάς της περισσότερες ευκαιρίες να εκφράσει τη γνώμη της για την υπόθεση.
Οι δικηγόροι της ισχυρίζονται επίσης ότι θα επιστρέψει σύντομα στη δουλειά της στο Κοινοβούλιο, αν και της απαγορεύεται να φύγει από το Βέλγιο για τις συνόδους του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

- από το Politico