ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Μικρές λεπτομέρειες άνευ σημασίας


ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ
από τις εκλογές, οι «New York Times» κάνουν μια συγκλονιστική αποκάλυψη: μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο στο Κέρας
της Αφρικής και αφού έχουν κάνει μεγάλα και δύσκολα ταξίδια για να φτάσουν στην Ευρώπη, μεταφέρονται στη Λέσβο σε μια σχεδία και αφήνονται στη τύχη τους στα νερά του Αιγαίου, όπου έχουν χαθεί ήδη χιλιάδες άλλοι.

Η χώρα μας, με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσω της ακτοφυλακής της και κατά παράβαση κάθε σύμβασης για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, τους στέλνει πίσω, για την ακρίβεια στο άγνωστο. «Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω», αναφέρει το απόλυτα στοιχειοθετημένο ρεπορτάζ της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο συνοδεύεται από σχετικό βίντεο που καταγράφει το γεγονός.

Κανένας Μηταράκης δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τότε το ρεπορτάζ, το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζήτησε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Η αποκάλυψη δεν δημοσιοποιήθηκε σχεδόν από κανένα από τα μεγάλα επιδραστικά ΜΜΕ της χώρας μας. Και, όπως είναι γνωστό, «αφού δεν το έπαιξε η τηλεόραση, δεν υπάρχει θέμα».

Ωστόσο, για να μη δαιμονοποιούμε μόνο τα μέσα, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε, όχι αβάσιμα, ότι ακόμα και αν έπαιρνε τη δημοσιότητα που αξίζει ένα τέτοιο γεγονός, δεν θα επηρέαζε την ψήφο της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας.

Άλλωστε, η ίδια κοινωνία που δεν θεωρεί την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων ως μείζον θέμα την ίδια αντίληψη έχει για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, ένα τεράστιο σκάνδαλο που άπτεται της δημοκρατίας, ή ακόμα και για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, όπου η προσχηματική παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών συνοδεύτηκε από εκ νέου υποψηφιότητα και εκλογική πρωτιά στις Σέρρες, όπου οι οπαδοί τον χειροκροτούσαν θερμά, φωνάζοντας «άξιος»!

- απόσπασμα από άρθρο του Γιάννη Παντελάκη που δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO (ολόκληρο ΕΔΩ)