ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Ο Βαξεβάνης κλείνει το Documento...


...και ρίχνει τις ευθύνες στην ΕΣΗΕΑ 

O Kώστας Βαξεβάνης κλείνει την εφημερίδα “Documento” και οι δημοσιογράφοι της ήδη έχουν ενημερωθεί για τις δυσάρεστες εξελίξεις. Ο δημοσιογράφος και εκδότης χθες έστειλε επιστολή στηνπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου με την οποία την καθιστά προσωπικά υπεύθυνη για το τέλος της εφημερίδας καθώς η απόφαση ελήφθη μετά την απόλυση μίας δημοσιογράφου της Αφροδίτης Ερμίδη. Η εφημερίδα είχε πρόθεση να την αντικαταστήσει προσλαμβάνοντας άλλον εργαζόμενο.
Η ΕΣΗΕΑ είχε εγκαλέσει τον εκδότη- διευθυντή για “μή αποδεκτή απόλυση”: «Σκοπός τους είναι να μου αφαιρέσουν το δικαίωμα να διοικώ την εταιρεία μου, πράγμα το οποίο δεν μπορώ να αποδεχτώ» γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης αποδίδοντας στο ΔΣ την ευθύνη για το «τέλος» της έκδοσης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του Κ. Βαξεβανη στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου:

«Αγαπητή Μαρία,
Οπως καλά γνωρίζεις έκανα χρήση του Διευθυντικού δικαιώματος (όπως το αποκαλεί επί δεκαετίες η ΕΣΗΕΑ) αλλά και του νόμου για να προβώ στην καταγγελία σύμβασης μίας συναδέλφου, η οποία κατά τις εκτιμήσεις της εταιρείας και των στελεχών της, δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις. Στη θέση της προσλαμβάνεται άλλο άτομο που κατά την άποψή μας πληροί τα επαγγελματικά κριτήρια. Άρα δεν υπάρχει καμία δυσμενής μεταβολή για την εφημερίδα ούτε προκύπτουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους (περικοπές κτλ).
»Στο επάγγελμα αυτό αλλά και σε όλες τις εργασίες όλοι έχουμε προσληφθεί ή απολυθεί κατά καιρούς. Ισόβιοι είναι μόνο οι Μητροπολίτες.
»Επειδή στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ αφήνετε να εννοηθεί, χωρίς να ισχύει, ότι διαταράσσεται η εργασιακή νομιμότητα και οι συνθήκες εργασίας, θα ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι η επαγγελματική και δημοσιογραφική επένδυση που έχω κάνει, είναι μια προσωπική επιλογή και φτάνει σε καλά αποτελέσματα με τη συμμετοχή των συναδέλφων.
»Η Διοίκηση της Εφημερίδας όπως είναι αυτονόητο ανήκει σε μένα και από τη στιγμή που δεν διαταράσσεται το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, φέρεις αποκλειστικά την ευθύνη για τη χρήση και εκμετάλλευση μιας ψευδούς εικόνας που θέτει σε κίνδυνο την εργασία και το μέλλον άνω των 50 εργαζομένων
»Το συνδικαλιστικό Σωματείο έχει δικαίωμα να με καλέσει να τηρήσω τα νόμιμα αν έχουν παραβιαστεί. Από τη στιγμή που δεν έχουν παραβιαστεί η Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και εσύ προσωπικά φέρετε την ευθύνη για το τέλος»

Η δημοσιογραφική παρουσία του Κώστα Βαξεβάνη και της ομάδας που τον πλαισιώνει θα συνεχιστεί μέσα από τις ιστοσελίδες documentonews και koutipandoras.

ΥΓ1 Κάποιοι αναρωτιούνται ποια εφημερίδα θα βγαίνει τώρα να κάνει αποκαλύψεις. Καποιοι άλλοι αναρωτιούνται αν ο Βαξεβάνης θα έκλεινε την εφημερίδα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε συντριβεί στις εκλογές.

ΥΓ2 Δύσκολοι καιροί για εκδότες (αποκαλυπτικών και ανεξάρτητων) εφημερίδων.

ΥΓ3 Ο ίδιος ο Κ. Βαξεβάνης δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει δημοσίως τα περί λουκέτου στην εφημερίδα Documento... Μόνο εκανε μια διφορούμενη ανάρτηση στο twitter:
Κάποιοι λένε ότι το Documento στην έντυπή του μορφή θα κυκλοφορει μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.