ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Εξώδικο από Βαξεβάνη και Αρβανίτη στην Political


Ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης απέστειλε εξώδικο με αποδέκτες τους διευθυντες και τον εκδότη της διαδικτυακής εφημερίδας Political, Νίκο Καραμανλή για συκοφαντική του δυσφήμιση σχετικά με το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας υπό τον τίτλο «Οι δήθεν αριστεροί που πλούτισαν από το δημόσιο χρήμα». Εξώδικο απέστειλε στην Political και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κάστας Αρβανίτης ζητώντας την αποκατάσταση της προσωπικότητάς του με την άρση της προσβολής που υπέστη από «ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμα».

Ο Κ. Βαξεβάνης κάνει λόγο για στοχευμένα ψεύδη και συκοφαντίες και ζητά με το εξώδικο την αποκατάσταση της αλήθειας ειδάλλως θα προχωρήσει νομικά.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα δημοσίευσε στοιχεία για χρήματα τα οποία είχε λάβει ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, από την ΕΡΤ. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων -με μοναδικό σκοπό, όπως αναφέρεται και στο εξώδικο, να πλήξει την τιμή και την υπόληψη του δημοσιογράφου- ότι «και ο Βαξεβάνης υπήρξε λάτρης του κρατικού χρήματος της ΕΡΤ στο παρελθόν», ενώ στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρει ότι εισέπραξε για το διάστημα 2010-2012, από τη δημόσια τηλεόραση 1.447.388 ευρώ.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος γίνεται λόγος για «στρατιά των δημοσιογράφων οι οποίοι κινούνται εντός και πέριξ της Κουμουνδούρου και οι οποίοι με μεγάλη ευκολία δηλώνουν αντισυστημικοί, αλλά ταυτόχρονα λατρεύουν να ζουν με το χρήμα του συστήματος και μάλιστα με το κρατικό χρήμα», ενώ αλλού γράφεται ότι «αρκετοί από αυτούς τους ‘’μαχητικούς’’ δημοσιογράφους δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να ξεκοκαλίζουν το… ξεκούραστο κρατικό χρήμα του ελληνικού λαού από τις παραγωγές της ΕΡΤ».

Ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρει ότι η αλήθεια είναι ότι στο 1.447.388 ευρώ ανήλθε, για τα έτη 2010-12, το κόστος παραγωγής της εκπομπής «Το Κουτί της Πανδώρας» την οποία παρουσίαζε τότε. Την παραγωγή αυτή είχε αναλάβει, δυνάμει σύμβασης με την ΕΡΤ, η εταιρεία με την επωνυμία «PAN ENTERTAINMENT Α.Ε.», επομένως το ποσό αυτό δεν ήταν αμοιβή του δημοσιογράφου. Αντιθέτως, η αμοιβή του Κώστα Βαξεβάνη ανερχόταν στο ποσό των 2.000 ευρώ περίπου ανά επεισόδιο.
Επίσης ο Κώστας Βαξεβάνης υποστηρίζει οτι δεν είχε καμία μετοχική σχέση με την παραγωγό εταιρεία «PAN ENTERTAINMENT Α.Ε.».

Επιπλέον ο εκδότης του Documento υποστηρίζει ότι η Political γνώριζε την αλήθεια σχετικά με το κόστος παραγωγής της εκπομπής και ποιος εισέπραξε χρήματα, διότι αυτά τα στοιχεία είχαν δημοσιευτεί στη «Διαύγεια» και αναφέρονταν σε απαντητικό έγγραφο της ΕΡΤ που εστάλη στη Βουλή των Ελλήνων, ύστερα από ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ., Άδωνη Γεωργιάδη. 
Ακόμη όπως αναφερει ο Κ. Βαξεβάνης είναι γνωστό ότι στελέχη της εφημερίδας Espresso, καταδικάστηκαν, αμετάκλητα, σε φυλάκιση επτά ετών, για την τέλεση σε βάρος του, της αξιόποινης πράξης της συκοφαντικής δυσφήμησης, για τους ίδιους ακριβώς ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, με αποτέλεσμα εν συνεχεία να ζητήσουν συγγνώμη.

Όπως αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση του Κώστα Βαξεβάνη, οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί που αναπαράγει η ηλεκτρονική εφημερίδα Political στο σημερινό φύλλο της δεν αποβλέπουν στην ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, και δεν διατυπώθηκαν από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, αλλά εκτοξεύτηκαν με απόλυτο στόχο τη στοχοποίησή του και την υποτίμηση της προσωπικότητάς του, λόγω της δυναμικής και αποκαλυπτικής εκ μέρους του άσκησης της δημοσιογραφίας, η οποία θα συνεχιστεί. Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, απαιτεί από την Political να ζητήσει συγγνώμη και να αναρτήσει συγκεκριμένο κείμενο.

Ο Κ. Αρβανίτης

Την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προκάλεσε το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας στο οποίο αναφέρεται το συνολικό κόστος της εκπομπής την οποία παρουσίαζε στη Δημόσια Τηλεόραση ως δήθεν προσωπική του αμοιβή.
«(…) Παρουσιάσατε, στην ηλεκτρονική έκδοση της ψηφιακής εφημερίδας POLITICAL, της 6ης Ιουνίου 2023, τη συνολική συμφωνηθείσα αμοιβή ποσού 175.992€ πλέον ΦΠΑ, της εταιρείας παραγωγής STV με την ΕΡΤ Α.Ε για την εκπομπή «ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ», ως δήθεν δική μου αμοιβή. Και τούτο το πράξατε, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ποσό αυτό αφορά το συνολικό κόστος παραγωγής της εκπομπής και όχι βέβαια την αμοιβή μου ως δημοσιογράφου παρουσιαστή αυτής. Αντιθέτως, η δική μου δημοσιογραφική αμοιβή για τη συγκεκριμένη εκπομπή ανήλθε και για τα δύο έτη 2018 και 2019 στο συνολικό μεικτό ποσό των 24.765,88€ (καθαρά 21.129,76€)», αναφέρεται σχετικά στο εξώδικο.
Για το λόγο αυτό ζητείται η δημόσια αποκατάσταση της αλήθειας, τόσο στο σκέλος της πραγματικής του αμοιβής όσο και στο σκέλος της ψευδώς και με σαφώς συκοφαντικό τρόπο υπαινισσόμενης δήθεν σχέσης του με την εταιρεία παραγωγής της εν λόγω εκπομπής, για την οποία ρητά αναφέρει στο εξώδικο πως «ουδεμία μετοχική σχέση είχα με τη συγκεκριμένη εταιρεία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του εξώδικου του Κ. Αρβανίτη:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του Κωνσταντίνου Αρβανίτη του Μιλτιάδη και της Παναγιώτας, Βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατοίκου Αθηνών
ΚΑΤΑ
  • 1. Της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με την επωνυμία «POLITICAL PUBLISHING ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία», που εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής, Λεωφόρος Συγγρού αρ. 206, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
  • 2. Του Νικόλαου Γ. Καραμανλή, εκδότη της ψηφιακής εφημερίδας «POLITICAL», κατοίκου ως εκ της ιδιότητάς του Καλλιθέας Αττικής, Λεωφόρος Συγγρού αρ.206.
  • 3. Του Κωνσταντίνου Τσιτούνα, διευθυντή έκδοσης της ψηφιακής εφημερίδας «POLITICAL», κατοίκου ως εκ της ιδιότητάς του Καλλιθέας Αττικής, Λεωφόρος Συγγρού αρ.206.
************
Ως «Ρεσιτάλ αγάπης για το κρατικό χρήμα», παρουσιάσατε, στην ηλεκτρονική έκδοση της ψηφιακής εφημερίδας POLITICAL, της 6ης Ιουνίου 2023, τη συνολική συμφωνηθείσα αμοιβή ποσού 175.992€ πλέον ΦΠΑ, της εταιρείας παραγωγής STV με την ΕΡΤ Α.Ε για την εκπομπή «ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ», ως δήθεν δική μου αμοιβή. Και τούτο το πράξατε, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ποσό αυτό αφορά το συνολικό κόστος παραγωγής της εκπομπής και όχι βέβαια την αμοιβή μου ως δημοσιογράφου παρουσιαστή αυτής. Αντιθέτως, η δική μου δημοσιογραφική αμοιβή για τη συγκεκριμένη εκπομπή ανήλθε και για τα δύο έτη 2018 και 2019 στο συνολικό μεικτό ποσό των 24.765,88€ (καθαρά 21.129,76€), όπως ευχερώς διαπιστώνετε στη δήλωση πόθεν έσχες, που ως δημοσιογράφος υποχρεωτικά υπέβαλα και ουδεμία μετοχική σχέση είχα με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Με πρόθεση να μειώσετε την προσωπικότητά μου και να προσβάλλετε βάναυσα τις αξίες που υπηρετώ ως πολίτης, τις συνειδητά ψευδείς αναφορές στο πρόσωπό μου, τις προβάλλετε υπό τον χλευαστικό τίτλο «ο μαχητικός Αρβανίτης, ως ευρωβουλευτής».
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι στόχος του επίμαχου άρθρου σας ήταν η τρώση της ηθικής, κοινωνικής και επαγγελματικής μου υπόστασης χρησιμοποιώντας εν γνώσει σας αναληθείς ισχυρισμούς.

Επειδή, το περιεχόμενο του επίμαχου άρθρου είναι ψευδές και συκοφαντικό.
Επειδή, το επίμαχο άρθρο περιέχει αξιολογικές κρίσεις και χαρακτηρισμούς οι οποίοι εκφράζουν, κατά την κοινή αντίληψη, κατάφωρη περιφρόνηση προς το πρόσωπό μου, προσβάλλουν τις προσωπικότητά μου και βλάπτουν την τιμή και την υπόληψή μου.
Επειδή, η εικόνα που παρουσιάζεται στο σχετικό άρθρο για το πρόσωπό μου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γεγονός που πολύ καλά γνωρίζετε, ενώ ταυτόχρονα στερείται στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας και στοχεύει αποκλειστικά στην παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς μου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ εντόνως για τo συνειδητά ψευδές, συκοφαντικό και δυσφημιστικό προς το πρόσωπο μου δημοσίευμά σας και,

ΣΑΣ ΚΑΛΩ
δια του παρόντος όπως άμεσα και το αργότερο εντός δύο (2) ημερών από τη λήψη της παρούσης, ανακαλέσετε το επίμαχο συκοφαντικό και δυσφημιστικό άρθρο, αποκαθιστώντας ούτως την αλήθεια προκειμένου να περιοριστεί η βλάβη την οποία μου προκαλέσατε με τους προμνημονευθέντες προσβλητικούς και ψευδείς ισχυρισμούς σας, μέσω της δημοσίευσης και κυκλοφορίας αυτούσιου του κάτωθι κειμένου, και δη στο εξώφυλλο της ψηφιακής έκδοσης της POLITICAL και στη σελίδα 6 αυτής, στην ίδια θέση και με την ίδια γραμματοσειρά, κοινοποιώντας αμελλητί τη σχετική δημοσίευση προς εμένα:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

«Το εξώφυλλο και το δημοσίευμα στη σελίδα 6 της ηλεκτρονικής έκδοσης της POLITICAL της 6ης Ιουνίου 2023 είναι συκοφαντικό, το ανακαλούμε και εκφράζουμε τη μεταμέλειά μας προς τον κ. Αρβανίτη Κωνσταντίνο, από τον οποίο ζητάμε συγγνώμη, διότι έλαβε ως δημοσιογραφική αμοιβή για την παρουσίαση της εκπομπής ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ στην ΕΡΤ, για τα έτη 2018 και 2019 το συνολικό μεικτό ποσό των 24.765,88€(καθαρά 21.129,76€) και όχι 175.298€ πλέον ΦΠΑ όπως παρουσιάστηκε ψευδώς στο δημοσίευμα».
Σας καλώ, επίσης, πέραν της άμεσης άρσης της προσβολής που έχει συντελεσθεί σε βάρος της προσωπικότητάς μου, να απέχετε από επανάληψη τυχόν παρόμοιας συμπεριφοράς στο μέλλον.
Σας δηλώνω, τέλος, ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου, το οποίο προσβλήθηκε ή θα προσβληθεί εξαιτίας ενεργειών ή παραλείψεών σας που σχετίζονται με το επίμαχο άρθρο.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής, παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς εκείνους στους οποίους απευθύνεται, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτή ολόκληρη στην επιδοτήρια έκθεση του.

Αθήνα, 6.6.2023