ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Νικόλας Ζηργάνος: Ο επίμονος "κυνηγός" των αρχαιοκάπηλων

Ο Νικόλας Ζηργάνος    Photo:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΗΡΓΑΝΟΣ ΚΑΖΟΛΕΑΣ

Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημοσιογράφους-ερευνητές που συνέδεσε το όνομά του με μια από τις πιο διάσημες αρχαιοκαπηλικές έρευνες διεθνώς. Τα στοιχεία της επτάχρονης έρευνας του Νικόλα Ζηργάνου βοήθησαν καθοριστικά τις εισαγγελικές και διωκτικές αρχές και το Υπουργείο Πολιτισμού να επαναπατρίσουν πολύτιμες λεηλατημένες αρχαιότητες, με πιο γνωστές το χρυσό μακεδονικό στεφάνι και την αρχαϊκή Κόρη, που διεκδικήσαμε και πήραμε πίσω από το πανίσχυρο Μουσείο Γκετί, καθώς επίσης και δύο αρχαιότητες από τη συλλογή της Αμερικανίδας Σέλμπι Γουάιτ. 
Ο Νικόλας Ζηργάνος θυμάται σήμερα, ακριβώς 16 χρόνια μετά την επιστροφή του χρυσού στεφανιού και της Κόρης τον Μάρτιο του 2007, το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με το Γκετί, τους πρωταγωνιστές της ομάδας κρούσης, όσους στάθηκαν δίπλα του και όσους ξεχάστηκαν από την Πολιτεία ή δεν υπάρχουν πια. Σε μια αφήγηση που μοιάζει με κατασκοπική ταινία, μας μιλάει για τη διεθνή δράση διαβόητων αρχαιοκάπηλων, όπως ο Νικολά Κουτουλάκης, ο Τζιάκομο Μέντιτσι, ο Τζιανφράνκο Μπεκίνα και για τους αμφιλεγόμενους ντίλερς όπως το δίδυμο Σάιμς-Μιχαηλίδης.
Ο δημοσιογράφος και ερευνητής στην πρώτη του μεγάλη και εφ όλης της ύλης συνέντευξη, στο Νews247, μετά την έκδοση του βιβλίου του “Επιχείρηση 'Νόστος'- Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά”.
- διαβάστε την συνέντευξη του Ν. Ζηργάνου στην Κατερίνα Αγγελιδάκη στο News247 ΕΔΩ