ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Μύθοι


Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι από τους γνωστούς συνταγματολόγους στη χώρα. Διαβάστε τι έγραψε για την πρόταση Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας και πρωθυπουργό τρίτο πολιτικό πρόσωπο και τον αντίλογο της κυβέρνησης.
Χαρακτήρισε πολιτικό μύθο ότι το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα θα πρέπει οπωσδήποτε να μετέχει στον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Αυτό δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα, αντίθετα στα κοινοβουλευτικά συστήματα συχνά κυβέρνηση σχηματίζεται με κορμό το δεύτερο κόμμα, όπως στη Γερμανία στο παρελθόν. Δεύτερος μύθος, ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ο αρχηγός του ισχυρότερου κόμματος θα πρέπει να οριστεί πρωθυπουργός. Αυτό διαψεύδεται ρητά από το άρθρο 37 του Συντάγματος».
Τόσοι μετακλητοί στο Μαξίμου, ένας δεν βρέθηκε να γνωρίζει νομικά; Εκτός αν παραπλανούν συνειδητά, γιατί ξεβολεύεται ο κ. Μητσοτάκης, που είναι το πιθανότερο.
Δ.Κ./ΕφΣυν