ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Τεχνογνωσία υπάρχει. Αποστάτες;


«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο». Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη για την τηλεόραση του Alpha. Εκλεισε δηλαδή το θέμα; Με τα ανθρώπινα σίγουρος ποτέ δεν μπορείς να είσαι. Σίγουρη ήταν και η 9η Απριλίου.

Οι βουλευτές και οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας είχαν κληθεί να καταθέσουν τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και τα ποινικά μητρώα τους προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος για να μην υπάρξουν περιστατικά σαν κι αυτά που έβλαψαν την παράταξη και υποχρέωσαν την ηγεσία της να αποβάλει επίορκους βουλευτές ή να υποχρεώσει… ξεχασιάρηδες βουλευτές να παραιτηθούν. Η λήξη της προθεσμίας ήταν μία μέρα πριν από την τραγωδία των Τεμπών. Με την τύχη κανείς δεν μπορεί να τα βάλει. Εχασε την ευκαιρία να κάνει εκλογές την περίοδο που τα πράγματα δεν ήταν τόσο ζόρικα. Εξαιτίας της αλαζονείας του έσπασε τα μούτρα του στην ατίθαση πραγματικότητα.

Τα σενάρια για το ποια κυβέρνηση μπορεί να προκύψει μετά τις πρώτες εκλογές, αλλά και τα σενάρια για δεύτερες, ακόμη και για τρίτες εκλογές συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στη δημόσια συζήτηση. Με ποιο κόμμα θέλει να συνεργαστεί η Νέα Δημοκρατία αν τερματίσει πρώτη; Ολοι στο μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου, προτιμούν το ΠΑΣΟΚ. Προσφέρεται το ΠΑΣΟΚ;

Υποθέσεις εργασίας με μεγάλο ρίσκο αφού περιλαμβάνουν αρκετά «αν»: 
Ας πούμε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη το συζητούν σοβαρά. Ας πούμε ότι ξεχνούν όσα έλεγαν προεκλογικά για τη Δεξιά και τον αρχηγό της («Μαξίμου Α.Ε», «παρακράτος Μητσοτάκη» και άλλα… ωραία). Ας πούμε ότι αποφεύγουν την κρίση στο εσωτερικό τους, αν και όσοι είναι αντίθετοι με αυτή τη συνεργασία δηλώνουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν μετωπικά με τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους.
 Θα προχωρήσουν σ’ αυτήν την επιλογή άνευ όρων; Θα παραδοθούν αμαχητί; Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει πολλές φορές ότι για να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να βγει ενισχυμένο από τις κάλπες, πρέπει η κυβέρνηση συνεργασίας να έχει σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση και δεν θα είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος.

Εντάξει, τα περί εκλογικής ενίσχυσης μπορεί να παραμεριστούν με διάφορα ταχυδακτυλουργικά. Εντάξει, τα περί σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού της συμμαχικής κυβέρνησης μπορεί να αποσυρθούν λόγω της συγκυρίας. Δεν είναι εύκολο όμως να εγκαταλειφθεί ο τρίτος όρος που αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Σ’ αυτήν την περίπτωση το μπαλάκι θα βρεθεί στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Τι θα κάνει ο σημερινός αρχηγός της στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ επιμείνει να μην είναι επικεφαλής της κυβέρνησης; Θα βάλει ο κ. Μητσοτάκης το συμφέρον της παράταξης πάνω από το προσωπικό συμφέρον του; Θα δεχτεί να υποχωρήσει για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση χωρίς αυτόν στην κορυφή ή θα σπρώξει τα πράγματα στα άκρα πηγαίνοντας σε νέες εκλογές και ακυρώνοντας στην πράξη το επιχείρημα που διατυμπανίζει, ότι δηλαδή η χώρα δεν αντέχει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις; Αν επιλέξει τον δεύτερο δρόμο θα συναινέσουν όλοι στη Νέα Δημοκρατία;

Οι εχθροί του κ. Μητσοτάκη εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες που τον στήριξαν για να γίνει αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας, ισχυρίζονται ότι είναι ικανός για όλα. Υπάρχει και μια άλλη διέξοδος για τον κ. Μητσοτάκη. Υπό την προϋπόθεση ότι θα βγαίνουν οι αριθμοί. Να προσπαθήσει να πείσει με θεμιτά και κυρίως με αθέμιτα μέσα βουλευτές διπλανών χώρων (ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση) να εγκαταλείψουν τα κόμματά τους και να προσχωρήσουν στη Νέα Δημοκρατία. Τεχνογνωσία υπάρχει στη Δεξιά. Το θέμα είναι αν θα βρεθούν πρόθυμοι για Αποστασία.

Τάσος Παππάς