ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Ξεκίνησε από τα δεξιά τρολ, έγινε γραμμή Μαξίμου


Ο «ασκός του Αιόλου» έχει ανοίξει προ πολλού, τα πυρά έρχονται, πλέον, και από τον φίλιο Τύπο και η κυβέρνηση πασχίζει μάταια να κλείσει ξανά το καπάκι ενός σκανδάλου που αποπνέει αρρώστια και δυσωδία. Μη μπορώντας να συνεχίσουν στον δρόμο της σιωπής και της αλαζονείας το Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία, εξυφαίνουν, τώρα ένα νέο σενάριο, βγαλμένο από τα σκοτεινά σημεία του Twitter και τις αναρτήσεις δεξιών τρολς.
Την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο ενός πρώτου γύρου νέων αποκαλύψεων για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, δεξιά τρολς ανέλαβαν να παρουσιάσουν μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της υπόθεσης με καθαρό στόχο να αλλάξει η ατζέντα και να αντιστραφεί το αφήγημα.
Το σενάριο; Απλό και παιδικό: 
Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση Σπίρτζη σημαίνει παρακολούθηση Τσίπρα, άρα κι εμείς θα πούμε ότι η παρακολούθηση συνεργατών του πρωθυπουργού και υπουργών, σημαίνει... παρακολούθηση Μητσοτάκη.
Η «γραμμή» αυτή, βέβαια, επικεντρώνεται τεχνηέντως στο ζήτημα του Predator και αφήνει απέξω τον σκιώδη ρόλο της ΕΥΠ, τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για παράλληλες παρακολουθήσεις και, φυσικά, το ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ.
Χρειάστηκε να περάσουν λίγες ώρες μέχρις ότου ο, πάντα πρόθυμος να δώσει γραμμή, Άδωνις Γεωργιάδης, έφερε το θέμα στον δημόσιο διάλογο υποστηρίζοντας ότι ο Χρήστος Σπίρτζης είχε δηλώσει ότι παρακολουθούσαν μέσω αυτού τον Αλέξη Τσίπρα, «άρα λοιπόν, είναι δόκιμο να πει κανείς ότι οι άλλοι παρακολουθούσαν τον Μητσοτάκη, όχι εκείνος την αντιπολίτευση».
Το αφήγημα αυτό έδειξε σταδιακά να περνά όλο και πιο άμεσα στους ισχυρισμούς και τις τοποθετήσεις κυβερνητικών και «γαλάζιων» στελεχών και, μόλις μια εβδομάδα μετά, στη σκιά νέων σοβαρότατων αποκαλύψεων έγινε επίσημη κυβερνητική γραμμή.
Αυτό φάνηκε, μεν, σε πρώτη φάση από τις χθεσινές αποκαλύψεις για το εσωτερικό έγγραφο της Ν.Δ. που έλεγε στα στελέχη της να χτυπήσουν ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα συνδέοντάς τον με τον Κώστα Βαξεβάνη, να αφήσουν έωλους ισχυρισμούς περί ευνοϊκής νομοθεσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, το κερασάκι στην τούρτα, να αρχίσουν να υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που φαίνεται να έχει πέσει θύμα παρακολούθησης.
Και σήμερα το πρωί, ήρθε η επιβεβαίωση από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο οποίος δήλωσε, σαφώς: «με βάση τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση φαίνεται να υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά. Είναι τουλάχιστον παρανοϊκό να κατηγορείται η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να είναι ο στόχος των λογισμικών παρακολούθησης, ενώ ταυτόχρονα φέρονται να παρακολουθούνται ελάχιστα στελέχη της Αντιπολίτευσης».
Μια αντίστοιχη παράσταση έχουμε ξαναδεί, καθώς ο χειρισμός της υπόθεσης δείχνει, σιγά σιγά, να είναι καρμπόν με την περίπτωση του σκανδάλου Novartis.
Το θέμα είναι εάν ο κόσμος έχει όντως τόσο κοντή μνήμη...

Χρήστος Καλλιμάνης / ΕφΣυν