ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Νέα παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για το "fact checking" από FΒ και Hellinika hoaxes


Σε νέα παρέμβαση προχώρησε η ΕΣΗΕΑ για την ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes και τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), μετά τις νέες διαμαρτυρίες δημοσιογράφων. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει:
Διαμαρτυρίες από επαγγελματίες δημοσιογράφους, προσφάτως και από τον συνάδελφο Νίκο Μπογιόπουλο, συνεχίζει να δέχεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σχετικά με την διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Hellinika hoaxes.
Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που μαίνεται πόλεμος προπαγάνδας παράλληλα με τον πραγματικό πόλεμο.
Το Δ.Σ. τοποθετείται θεσμικά και επί της αρχής και όχι επί της ουσίας της αξιολόγησης αλλά σχετικά με τα λεπτά όρια αυτής της διαδικασίας ειδικά όταν πρόκειται για υπογεγραμμένα δημοσιεύματα επαγγελματιών δημοσιογράφων που συνιστούν κυρίως πολιτική προσέγγιση, ανάλυση, σχόλιο.
Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.
Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία.