ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Εκτός «Αυγής» ο (άμισθος) Νίκος Τσαγκρής, επειδή υπερασπίστηκε τον ρόλο του Τσίπρα...

 ...που δείχνει να μην ξέρει γιατί πληρώνει δυο εκατομμύρια το χρόνο


Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις προσωπικά τον Νίκο Τσαγκρή για να αναγνωρίζεις την πορεία του:
Παλιός "Λαμπράκης" και ενεργό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα με το ΠΑΜ αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο φωτεινά πρόσωπα της μεταπολιτευτικής δημοσιογραφίας και πρότυπο της γενιάς του.
Πέρα από την σπουδαία γραφή του, και την «σταχανοβίτικη» αλλά και την επιτελική αντίληψη της λειτουργίας του Τύπου, είναι πνευματικός άνθρωπος, δεμένος με την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής του, στο θέατρο και στη μουσική.
Με λαμπρή επαγγελματική διαδρομή στα ΜΜΕ άρχισε στην ωριμότητα του το 2017, να αρθρογραφεί στην «Αυγή», από την οποία ξεκίνησε το 1976. Είναι δηλαδή παλαιότερος όσων έχουν σήμερα στα χέρια τους την εφημερίδα και η παρουσία του είχε στοιχεία συμβόλου αγωνιστικής συνέπειας και ανιδιοτελούς συμβολής σε μια συλλογική προσπάθεια.
Η υπογραφή του Τσαγκρή κοσμούσε την «Αυγή» καθώς ήταν το πιο βαρύ όνομα συνεργάτη της με κριτήρια όχι μόνο ποιότητας, αλλά και εξωστρέφειας, αν ληφθεί υπόψη ότι κάποιοι αρθρογράφοι με μεγάλη εμπειρία όπως ο Θαν. Καρτερός, έχουν κατά βάση κομματική οπτική στην αρθρογραφία τους.
Ο Τσαγκρής εκτος από τη θαυμάσια γραφή του πρόσφερε στην εφημερίδα την αυτονομία της σκέψης του, την πνευματικότητα του, την κρυστάλλινη οπτική του στα πράγματα, την κριτική παρέμβαση ακόμη και στην κομματικη ζωή.
Πρωτίστως την αναλυτική ικανότητα της πολιτικής επικαιρότητας, με δημοκρατικό πρόσημο και επαγγελματικό κύρος. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η σημερινή διευθυντική ομάδα της Αυγής δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος της παρουσίας του και του έδειξε την έξοδο.
Η αφορμή ήταν ένα άρθρο του – με τίτλο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κεφάλαιο Αλέξης Τσίπρας», που ασκούσε κριτική στην «αστική αυτοπεποίθηση» του Τσακαλώτου, στηλιτεύοντας υπονομευτικές παρεμβάσεις κατά του προέδρου του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργού.
Να μην σε θέλουν στην κομματική εφημερίδα επειδή υπερασπίζεσαι την πολιτική αξία της κομματικής νομιμότητας δεν συνηθίζεται.
Καθώς αυτά τα πέντε χρόνια κατέθετε τη γνώμη του αμισθί, δεν χρειάστηκε καν να τον στείλουν στο λογιστήριο. Απλώς τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να… αραιώνει.
Αξιοπρεπής άνθρωπος ευαισθητοποιημένος δημοσιογράφος, πρόσωπο με τον σεβασμό του επαγγελματικού χώρου του, πήρε τα μολύβια του και έφυγε, δίνοντας λογαριασμό μόνο στους αναγνώστες, με διαυγή τρόπο:

«Προκειμένου να παραμείνω συνεπής στις βασικές δημοσιογραφικές μου αρχές – που αισθάνθηκα να προσβάλλονται από αγενείς αντιδεοντολογικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές κάποιων εκ των… εσχάτων συγκυριακών διαχειριστών της πολυβασανισμένης ΑΥΓΗΣ – αποφάσισα να διακόψω οριστικά τη συνεργασία μου με την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς».

Εδώ υπάρχει ένα θέμα μάλλον κρίσιμο για την εφημερίδα που, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιδότησης του ΣΥΡΙΖΑ- φτάνοντας να κοστίζει δυο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Εκτός από την πενιχρή κυκλοφορία, στις δημοσιογραφικές και κομματικές συντροφιές γίνεται λόγος για αδικαιολόγητες αμοιβές σε κάποιους -αλλά και για αργομισθίες, ή «τιμητικές» κομματικές μισθοδοσίες.
Με αυτά τα στοιχεία οποιοσδήποτε εργοδότης, ειδικά αν βάζει τόσα λεφτά θα είχε ζητήσει τουλάχιστον εξηγήσεις από την διεύθυνση για την αποχώρηση ενός συνεργάτη που δεν επιβαρύνει καν το μισθολόγιο.

- από κείμενο του Γιώργου Λακόπουλου στο Ανοιχτό Παράθυρο (η συνέχεια ΕΔΩ)