ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Η Πρωταπριλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη


Ο πρωθυπουργός με το ιδιότυπο χιούμορ του Γ. Καρατζαφέρη που έχει κληρονομήσει, μαζί με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ τα οποία έχει χρίσει υπαρχηγούς του, όρισε ως ημέρα εφαρμογής της νέας ελεγκτικής ρύθμισης για τις εφημερίδες την 1η Απριλίου.
Για να είναι συνεπής στην παράδοση αυτής της μέρας, η κυβέρνηση επιχείρησε να δικαιολογήσει την τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Οικονόμου υποδεικνύοντας ως στόχο της δήθεν κάποια λαθρόβια έντυπα, φωτογραφίζοντας με πολλά υπονοούμενα το «Μακελειό».
Αλλά αν για να αντιμετωπιστεί η χυδαιογραφία σε εφημερίδες απαιτείται να καταπατηθεί το Σύνταγμα, τότε έχουν ήδη κερδίσει οι χυδαιογράφοι. Παρόμοια ρύθμιση δεν είχε σκεφτεί ο πατέρας Μητσοτάκης ούτε όταν η «Αυριανή» τον έβγαζε συνεργάτη των κατακτητών.
Με τη νυχτερινή τροπολογία της, η κυβέρνηση ανατρέπει τη σαφή συνταγματική ρύθμιση που θεσπίζει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στον Τύπο και μικρότερο στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Ενώ το άρθρο 14 του Συντάγματος ορίζει σαφώς την ελευθερία του Τύπου, το άρθρο 15 εξαιρεί από αυτή την προστασία τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση και λέει καθαρά ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους».
Αλλά η κυβέρνηση με την τροπολογία αυτή δέχεται ότι τα τηλεοπτικά κανάλια, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα διαδικτυακά μέσα δεν έχουν πρόβλημα. Προφανώς επειδή μπορεί και τα χειραγωγεί, είναι του χεριού της.
Και το χειρότερο είναι ότι αναθέτει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) ρόλο στον πειθαρχικό έλεγχο του Τύπου, ενώ αυτή η ανεξάρτητη αρχή έχει συγκροτηθεί ακριβώς για να ελέγχει τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, πέραν των εφημερίδων. Δημιουργήθηκε επειδή το κράτος παραχώρησε σε ιδιώτες τις συχνότητες που θεωρούνται δημόσιο αγαθό.
Εχουμε έτσι το παράδοξο φαινόμενο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ομνύει στο «μικρότερο κράτος», να μη διστάζει να «κρατικοποιήσει» και τον Τύπο, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να ακυρώνει την προστασία των ανωνύμων εταιρειών, μετακυλίοντας την ευθύνη στους μετόχους.
Η πρόβλεψη είναι βέβαια σκανδαλώδης, αν λάβει κανείς υπόψη τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν χέρια μεγάλα μέσα ενημέρωσης, με παράλληλη εξαφάνιση των χρεών τους.
Η «συνεισφορά» αυτής της κυβέρνησης στην ελευθερία του Τύπου θα καταγραφεί στην ιστορία με τις κωδικές ονομασίες «λίστα Πέτσα» και «τροπολογία Οικονόμου».

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη