ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Ο πόλεμος της μιντιακής προπαγάνδας


Την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας (RAI) δημοσιοποίησε ένα εντυπωσιακό βίντεο. Αυτό έδειχνε πολεμικά αεροπλάνα της Ρωσίας να πετούν σε σχηματισμούς επάνω από τον ουρανό του Κιέβου. Έμοιαζε ότι θα αγγίξουν τα ψηλά κτίρια της πόλης και ο εκκωφαντικός θόρυβος σε συνδυασμό με τις σειρήνες που ακουγόντουσαν, δημιουργούσαν ένα πραγματικά εφιαλτικό σκηνικό. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Κίεβο λίγες μόλις ώρες μετά την ομιλία του Πούτιν στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας. Παράλληλα με την προβολή του βίντεο, ένας Ιταλός δημοσιογράφος περιέγραφε τις εικόνες με τα αεροπλάνα που προβαλλόντουσαν στην υπόλοιπη τηλεοπτική οθόνη. Η φωνή του ήταν ταραγμένη, συχνά αυτή έσπαγε. Οι θεατές έβλεπαν την εισβολή στην Ουκρανία, οι Ρώσοι είχαν ήδη φτάσει στο Κίεβο.
Εκτός από τη RAI και αρκετά ακόμα Μέσα ενημέρωσης σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, το βίντεο με τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη προβλήθηκε πολλές χιλιάδες φορές, κυρίως από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αναπαραγωγή του γινόταν με εντυπωσιακά μεγάλες ταχύτητες σε αρκετές χώρες. Συχνά χρήστες των ΜΚΔ σχολίαζαν με τον δικό τους τρόπο αυτό που έβλεπαν. Στα σχόλια υπήρχε μια κοινή συνισταμένη, ο βομβαρδισμός του Κιέβου, ήταν θέμα λίγου χρόνου, οι πρώτες βόμβες θα ισοπέδωναν την πόλη. «Είχα διαβάσει για πολέμους, είχα δεί πολεμικές ταινίες, αλλά εδώ μιλάμε για πραγματικό πόλεμο» έγραψε εντυπωσιασμένος Έλληνας χρήστης του διαδικτύου. Δεν ήταν ο μόνος, το αντίθετο, χιλιάδες χρήστες των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να σχηματίζουν απόψεις για τον πόλεμο.
- απόσπασμα από κείμενο του Γιάννη Παντελάκη στο dimosiografia.com (ΕΔΩ)