ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Οδηγία Βορίδη από άλλες εποχές για τις αναρτώμενες σημαίες


Όσοι μεγαλώσαμε την περίοδο της χούντας θα θυμόμαστε ότι η ανάρτηση της ελληνικής σημαίας στις εθνικές επετείους ήταν υποχρεωτική, ενώ για όποιον δεν συμμορφωνόταν «με τας υποδείξεις», υπήρχε και το πρόστιμο, αλλά πιθανώς και η κλήση στο αστυνομικό τμήμα «δια υπόθεσίν σας».
Σήμερα, εν έτει 2022 ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εμφορούμενος από αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και ηθικού μεγαλείου, με οδηγίες του νουθετεί τις δημόσιες υπηρεσίες για το θέμα της ανάρτησης των σημαιών και την ανάγκη «να τηρηθούν στο ακέραιο οι υποχρεώσεις», ενώ επικαλείται «τα όσα απορρέουν από τις διατάξεις του νόμου 851/1978».
Όλα αυτά έχουν έντονο άρωμα χούντας. Άλλωστε πολλά στελέχη του ΛΑΟΣ - και σήμερα υπουργοί - δήλωναν θαυμαστές του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά και αμφισβητούσαν ότι υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Η όλη ανακοίνωση αποπνέει αυταρχισμό και θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές, τις οποίες μάλλον ο υπουργός νοσταλγεί!
Τάσος Τσακίρογλου / ΕφΣυν

Και η είδηση όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Επισημάνσεις Βορίδη για τον ορθό σημαιοστολισμό δημοσίων και δημοτικών κτιρίων
Την ανάγκη να τηρηθούν στο ακέραιο οι υποχρεώσεις που αφορούν την κατάσταση της αναρτώμενης εθνικής σημαίας τόσο στα δημόσια και δημοτικά κτίρια όσο και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και οικίες επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με οδηγία που απέστειλε προς όλους τους δημόσιους και δημοτικούς φορείς με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζονται τα όσα απορρέουν από τις διατάξεις του νόμου 851/1978 και σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ότι:
- Οι αναρτώμενες σημαίες θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες με κατάλληλο ύφασμα ανεξίτηλου χρώματος και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
- Για σημαίες που έχουν φθαρεί, αποχρωματιστεί ή κατασκευαστεί με λάθος αποτύπωση επιβάλλεται η αντικατάστασή τους και σαφώς δεν επιτρέπεται η ανάρτηση τους.
- Η αναρτώμενη σημαία θα πρέπει να αντικαθίσταται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ώστε να αποτρέπεται η οποιαδήποτε φθορά που μπορεί να υποστεί.
- Οι σημαίες που αντικαθίστανται δεν απορρίπτονται στα άχρηστα αλλά καταστρέφονται με κάθε δέοντα τρόπο.