ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Θύμωσε το ΚΙΝΑΛ για τα παπούτσια ΜΠΑΣΟΚ


Την έντονη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε η απόφαση ενός νεαρού από την Ρόδο να σχεδιάσει αθλητικά παπούτσια με το σήμα του ΠΑΣΟΚ. Τα συγκεκριμένα παπούτσια τα οποία έκαναν.. αίσθηση έχουν τον πράσινο ήλιο αλλά η διαφορά τους είναι ένα Μ. Δηλαδή αντί για ΠΑΣΟΚ, λέγονται ΜΠΑΣΟΚ.
Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook απαντά ότι αυτό «δεν θα γίνει ανεκτό» και πως τα κόμματα δεν είναι εμπορικά brands.
Η ανάρτηση:
«Είδα ότι διαφημίζονται κάποια αθλητικά παπούτσια με λογότυπο και παράφραση του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν αναρτώ εδώ για να μην τα προωθήσω και άλλο.
Από τον χειμώνα και μετά, όσοι υπέπεσαν στην αντίληψή μας και διαφήμιζαν μπέργκερ, πάρτυ, λαμπάδες, μπλουζάκια κλπ με όνομα, λογότυπο, παράφραση ΠΑΣΟΚ, ειδοποιήθηκαν από το γραφείο μου σε συνεργασία με τον Dimitris Mantzos και απέσυραν το προϊόν, αφού ενημερώθηκαν ευγενικά ότι η εμπορική εκμετάλλευση ονόματος και σήματος του κόμματος με αυτόν τον τρόπο παραβιάζει το νόμο για την πνευματική ιδιοκτησία (άρθρο 66Ε του ν.2121/1993).
Ο δημιουργός και παραγωγός των αθλητικών παπουτσιών έχει ειδοποιηθεί αναλόγως.
Τα κόμματα δεν είναι εμπορικά brands για να διαθέτουν με αμοιβή την εκμετάλλευση του σήματός τους σε εταιρίες, όπως πίστεψε μία από αυτές. Το κόμμα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να παράγει προϊόντα με το σήμα του, όπως γίνεται και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που ανοίξει κάποιο e-shop για λόγους οικονομικής του ενίσχυσης κλπ.
Με δυο λόγια, είναι άλλος ο διαδικτυακός χαβαλές, τα memes και προσωπικές δημιουργίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και άλλο να προσπαθεί να βγάλει κάποιος χρήματα “πουλώντας” το ΠΑΣΟΚ μέσα από εμπορικά προϊόντα. Αυτό δεν γίνεται ανεκτό.
Εκ της διευθύνσεως».Τελικά τα παπούτσια «ΜΠΑΣΟΚ», τα λευκοπρασινα σνίκερς με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», αποσύρονται.  Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η  Χαριλάου Τρικούπη και ο Παναγιώτης Βλάχος παρεμβαίνουν για εμπορική χρήση του ονόματος ή του λογότυπου του ΠΑΣΟΚ. Στο παρελθόν, έχουν ζητήσει από εταιρεία fast food να αποσύρει την ονομασία «ΠΑΣΟΚ» από μπέργκερ ακόμη και από είδη βάπτισης.