ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Ο «Ιντιάνα Μίλλερ», η Νεμέα και τα Ίχνη των Μακεδόνων


Ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 79 ετών και βύθισε στη θλίψη τους συναδέλφους και τους κοντινούς του ανθρώπους. Όσοι τον γνώριζαν προσωπικά ή είχαν.. συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, μιλούν όχι μόνο για έναν σπουδαίο αρχαιολόγο, αλλά πάνω από όλα, έναν σπουδαίο άνθρωπο.
Είχε γεννηθεί στην Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942, όπου και σπούδασε αρχαία Ελληνικά. Είχε έναν ιδιαίτερο δεσμό με την χώρα μας, πριν ακόμα κάνει το διδακτορικό του στην Κλασσική Αρχαιολογία. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα ανασκαφής στην Ολυμπία και την Αρχαία Αγορά της Αθήνας.
Η ΕΡΤ3 τίμησε χθες τη μνήμη του σπουδαίου επιστήμονα Στέφανου Μίλλερ που λάτρεψε την Ελλάδα, προβάλοντας το ντοκιμαντέρ «Ο ‘Ιντιάνα Μίλλερ’, η Νεμέα και τα Ίχνη των Μακεδόνων», παραγωγής του 2009.
Ο Στέφανος Μίλλερ, ο διακεκριμένος Αμερικανός αρχαιολόγος που το 2005 πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος έχοντας αφιερώσει 35 χρόνια εργασίας στις ανασκαφές και την ανάδειξη της Αρχαίας Νεμέας, αφηγήθηκε στην κάμερα της ΕΡΤ3 τη θαυμαστή διαδρομή του στον τόπο μας, που τόσο αγάπησε. Κατά τα χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το Στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά υπήρξε ο πρωτεργάτης της δημιουργίας του αρχαιολογικού πάρκου, καθώς και της ανέγερσης του αρχαιολογικού μουσείου, ενώ παράλληλα επέβλεψε τις εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου Ναού του Δία.