ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Οι Καμπαγιάννης και Παπαδάκης έκαναν μήνυση στον αστυνομικό διευθυντή Αττικής

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η κίνηση της ΕΛ.ΑΣ. να προσάγει τους δικηγόρους Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη στο πλαίσιο της εκτός ελέγχου αυταρχικότητας για τη σημερινή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους ενώ κατέθεσαν μήνυση κατά του γενικού αστυνομικού.. διευθυντή Αττικής, Γιώργου Γιάννινα, και κατά παντός άλλου υπευθύνου, τους οποίους κατηγορούν για παραβίαση του άρθρου 34 του Κώδικα Δικηγόρων, αλλά και παραβίαση του άρθρου 285 του Π.Κ. για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.
Ειδικότερα, το άρθρο 34 του Κώδικα Δικηγόρων αναφέρει ότι «ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται να απολαμβάνει του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημά του από τους δικαστικούς λειτουργούς και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης».
Σχετικά με την κατηγορία για παραβίαση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, αυτή σχετίζεται με τις συνθήκες προσαγωγής/σύλληψης, αλλά και κράτησής τους στη ΓΑΔΑ.
Οι δύο δικηγόροι, μέλη της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προσήχθησαν μαζί με δεκάδες άλλους πολίτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, στο όργιο αυταρχισμού που επέδειξε η ΕΛ.ΑΣ. 
Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέροντας:
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αστυνομικές αρχές, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις προσαγωγές / συλλήψεις δικηγόρων που έγιναν σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια.
H πρωτοφανής αυτή ενέργεια των αστυνομικών αρχών που παρεμπόδισε τους συναδέλφους από το να ασκήσουν το υπερασπιστικό τους καθήκον παραβιάζει την ουσία του δικηγορικού λειτουργήματος και πλήττει σοβαρά τον πυρήνα του κράτους δικαίου.
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, παράλληλα, ζήτησε να τηρηθεί άμεσα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικηγόρους.

- πηγή: efsyn.gr