ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Αυτοί που αντιστάθηκαν – Γιαννιώτες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση

Ο Μίμης Καλέφ-Εζρά με Εβραιοπούλες των Ιωαννίνων

Με αφορμή τον θάνατο της γηραιότερης επιζώσας του Άουσβιτς, Εσθήρ (Στέλλας) Κοέν και τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2018, που έμελλε να ήταν και η τελευταία φορά που μίλησε για τα στρατόπεδα εξόντωσης και τον βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων, η «Αφύλαχτη Διάβαση» το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020, στις 12:00, στο Πρώτο Πρόγραμμα, παρουσιάζει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες πριν και μετά το Ολοκαύτωμα.
Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, στις 13:00.
Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, οι ακροατές παρακολουθούν τη συμμετοχή των Εβραίων των Ιωαννίνων στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο στο Αλβανικό Μέτωπο και στη συνέχεια τη φυγή τους στα βουνά και την ένταξή τους στις τάξεις της Εθνικής Αντίστασης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απόδραση μικρής ομάδας κρατουμένων ανδρών από το γκέτο της Λάρισας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς 1.870 μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων στα στρατόπεδα εξόντωσης.
Στο δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ ξετυλίγονται συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες αλλά και ιστορίες φιλίας και έρωτα με φόντο τη μεταπολεμική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, παρακολουθούμε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας του Σαμουήλ Κοέν και του Αβραάμ Σβώλη, οι οποίοι στη συνέχεια παντρεύτηκαν τις αδελφές Εσθήρ (Στέλλα) και Ευτυχία Μιγιωνή, την προσπάθεια του Μίμη Καλέφ-Εζρά να σώσει τον αδελφό του Αλέκο από βέβαιο θάνατο, καθώς και τη συνάντηση, που θα καταλήξει σε γάμο, του Μίμη με τη Χρυσούλα στην Αθήνα του 1945. Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως σε όλες τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες των κοριτσιών των Ιωαννίνων που γυρίζουν από τα στρατόπεδα του θανάτου και βρίσκονται μόνες και εντελώς αβοήθητες.
Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε με την επιστημονική συμβολή του ομότιμου καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τζων Καλέφ-Εζρά. Ακούγονται αποσπάσματα από τις μαρτυρίες της Εσθήρ Κοέν και της Νίνα Νεγρίν στην ΕΡΤ.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8
Info
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη διάβαση»
«Αυτοί που αντιστάθηκαν – Γιαννιώτες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi