ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Εκατομμύρια «Φωνές» για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Τρίτο Πρόγραμμα, ταυτόχρονα με το BBC και άλλους 34 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, μεταδίδει το έργο «Voices» (Φωνές) του Max Richter, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που γιορτάζεται τη 10η Δεκεμβρίου.
Το «Voices» (Φωνές) είναι το νέο έργο του Max Richter, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Barbican Center,.. ύστερα από παραγγελία του περίφημου λονδρέζικου πολιτιστικού κέντρου.
Από τις πιο καταξιωμένες σύγχρονες προσωπικότητες στον χώρο της λόγιας μουσικής, ο γερμανικής καταγωγής Βρετανός συνθέτης άρχισε μαζί με τη συνεργάτιδά του, Yulia Mahr, να εργάζεται πάνω στο προσχέδιο του έργου αυτού τον Ιανουάριο του 2010, όταν υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων διεκδικούσαν να κλείσουν, επιτέλους, οι φυλακές του Γκουαντάναμο. Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια έως ότου το «Voices» ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί στο Barbican Center. Οι απάνθρωπες φυλακές συνεχίζουν να λειτουργούν και ο Richter ενώνει και πάλι τη φωνή του μαζί με όλους όσοι διεκδικούν τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.
Εβδομήντα δύο χρόνια από τότε που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διατύπωσε τις θέσεις της μέσα από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά την επέτειο της 10ης Δεκεμβρίου μεταδίδοντας το «Voices» ταυτόχρονα με ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεoπτικής Ενωσης (EBU), αλλά και της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ.
Το έργο ερμηνεύουν μέλη του Συνόλου Max Richter (3 κοντραμπάσα, 6 τσέλα, 2 βιόλες, 4 βιολιά και μια άρπα), συνοδευόμενα από 3 σοπράνο και 3 άλτο της χορωδίας Τenebrae, τον ίδιο τον συνθέτη στα πλήκτρα, τη βιολονίστα Μari Samuelsen, τη σοπράνο Grace Davidson και την ηθοποιό Sheila Atim.
Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, στις 21:30, συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα και μοιραστείτε με εκατομμύρια άλλους ακροατές σε όλο τον κόσμο το ίδιο μήνυμα του σεβασμού στον άνθρωπο μέσα από τη γλώσσα της μουσικής.
Επιμέλεια-παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 - Live Streaming: webradio.ert.gr/trito