ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ελενα Ακρίτα: Ουδέποτε η μητέρα μου έκρυψε τον Μίκη στο σπίτι μας

Σε μια διευκρίνιση «για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» προχώρησε fb η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελενα Ακρίτα σχετικά με το βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη που κυκλοφορεί σήμερα. Συγκεκριμένα η Ακρίτα έγραψε στο fb:
"Εύχομαι καλές πωλήσεις στο βιβλίο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη που.. κυκλοφορεί σήμερα από τις Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ.
Επειδή όμως υπάρχουν λανθασμένες αναφορές στις μακροχρόνιες σχέσεις των δυο οικογενειών Θεοδωράκη και Ακρίτα, ας μού επιτραπεί μια διευκρίνιση:
Σε πρωτοσελιδο εφημερίδας με αφιέρωμα στο βιβλίο της Μαργαριτας υπάρχει η φράση:
«Η Σύλβα Ακρίτα έκρυψε τον Μίκη στο σπίτι της και γι’ αυτό η Χούντα την βασάνισε και την φυλάκισε».
Ουδέποτε η μητέρα μου έκρυψε τον Μίκη στο σπίτι μας. Ο Θεοδωράκης κρύφτηκε στη μονοκατοικία του θείου μου Γιώργου Γιαβάσογλου στην Φιλοθεη. Στο ίδιο σπίτι την ίδια περίοδο κρύφτηκαν ο Αντώνης Μπριλλάκης, ο Κώστας Φιλίνης και ο Μπαμπης Δρακόπουλος. Για την ιστορία, ο Μίκης συνελήφθη στο Χαϊδάρι.
Η Σύλβα Ακρίτα, επί Χούντας, υπήρξε ηγετικό στέλεχος της αντιστασιακής οργάνωσης ‘Πατριωτικό Μετωπο’. Αρμοδιότητα της ήταν η ασφαλής μεταφορα των καταζητούμενων αντιστασιακών σε κρυψώνες όπου δεν θα διέτρεχαν κίνδυνο.
Επρόκειτο για ένα μεγάλο ‘υπόγειο’ δίκτυο το οπoöiο συντόνιζε η μητέρα μου. Για αυτή την δράση της συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.
Αυτά για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Στη φωτογραφία αριστερά η μητέρα μου στο Στρατοδικείο μαζί με συναγωνιστές της."