ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Superblocks: Το πείραμα της Βαρκελώνης που αλλάζει τη ζωή στις πόλεις

Σε ορισμένα σημεία του κέντρου της πολυσύχναστης και πολύβοης Βαρκελώνης υπάρχει ασυνήθιστη ησυχία. Το μόνο που θα ακούσει κανείς είναι οι φωνές των παιδιών που παίζουν σε κάποιο πάρκο και το κελάηδισμα των πουλιών. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κίνηση και ο χώρος όπου θα ήταν παρκαρισμένα τα αυτοκίνητα έχει μετατραπεί σε χώρο για παιχνίδι, περιβάλλεται από δέντρα, ενώ.. υπάρχει και πεζόδρομος οπού πολλοί τρέχουν.
Τα Superblocks είναι ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που έχει στόχο να περιορίσει την κυκλοφορία και τη ρύπανση από τα οχήματα και να δοθεί στους κατοίκους η αναγκαία ανακούφιση από τον θόρυβο της πόλης. Αυτό θα μπορούσε να σώσει εκατοντάδες ζωές που διαφορετικά θα μπορούσαν να χαθούν εξαιτίας του βαρέως μολυσμένου αέρα. Ελπίζει επίσης να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες πόλεις και ήδη η φήμη του εξαπλώνεται διεθνώς.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόλις έξι superblocks, αλλά η Βαρκελώνη σχεδιάζει εκατοντάδες ακόμη. Αποτελούνται από εννέα ήδη υπάρχοντα μπλοκ ενωμένα μεταξύ τους σε μια περιοχή που απαγορεύει όλα σχεδόν όλα τα οχήματα, ενώ οι χώροι στάθμευσης για τους κατοίκους είναι υπόγειοι. Μερικοί κάτοικοι είναι αντίθετοι στο σχέδιο, είτε επειδή θέλουν να έχουν τα αυτοκίνητά τους έξω από τα σπίτια τους είτε επειδή έχουν τοπικές επιχειρήσεις και αισθάνονται ότι το εμπόριο θα επηρεαστεί από τη διακοπή της ροής της κυκλοφορίας.
 - από κείμενο της Μάρθας Κίσκιλα στο TvXs (oλόκληρο ΕΔΩ)