ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Μιχάλης Ιγνατίου: Τι γύρευε ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο;

Οι Ελληνες είμαστε ανυπόμονος λαός. Και έχουμε και αυτή την κακή συνήθεια του «ό,τι θέλω, τώρα το θέλω», σάμπως και αν περιμένουμε μέχρι αύριο θα έρθει το τέλος του κόσμου.
Γιατί η εισαγωγή; Διότι πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Αμερικής είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην..
Ουάσιγκτον και δεν πήρε τίποτα από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το έχω γράψει ξανά, αλλά ποιος δίνει σημασία όταν πάνω απ’ όλα βάζουμε το κομματικό, και όχι το εθνικό συμφέρον. Τα ίδια έκαναν οι νεοδημοκράτες στον Αλέξη Τσίπρα όταν είχε έρθει στην αμερικανική πρωτεύουσα, τον Οκτώβριο του 2017. Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε σπεύσει να τον κατακρίνει για τη συμφωνία για τα μαχητικά F-16. Τα ίδια ανταποδίδουν τώρα στον κ. Μητσοτάκη οι συριζαίοι. Μυαλό δεν θα βάλουμε ποτέ. Και δεν θα μάθουμε στα εθνικά θέματα «να τα βρίσκουμε» όσες διαφορές και να έχουμε.
Λοιπόν: Τα όποια αποτελέσματα της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πλανητάρχη θα τα δούμε στο σύντομο μέλλον. Στον Λευκό Οίκο συνηθίζουν να συζητούν όλα τα θέματα που τους ενδιαφέρουν με τους ξένους ηγέτες που φιλοξενούν και δίνεται εντολή στους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς για να συνεχίσουν τις συζητήσεις στις βάσεις που τέθηκαν και να προχωρούν.
Το ίδιο ακριβώς έγινε με τον κ. Τσίπρα. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με τον κ. Μητσοτάκη. Τα σημεία συμφωνίας είναι πολλά, ιδιαίτερα στα ενεργειακά, όπου οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν πολιτικά, αλλά και οικονομικά. Ως γνωστόν, η αμερικανική κυβέρνηση δεν δρα όπως η Ρωσία και η Κίνα, που επενδύουν ως κράτη, ακριβώς επειδή τα συστήματα είναι προσωποπαγή. Στην Αμερική, οι επενδύσεις γίνονται από τους επιχειρηματίες και τις μεγάλες εταιρείες.
Ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil έκανε μια καλή επένδυση στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ίδιο θα ήθελε να κάνει και στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη νότια Κρήτη. Αρκετοί αξιωματούχοι της ενεργειακής αγοράς, με τους οποίους μιλούμε, εικάζουν ότι η εν λόγω εταιρεία θα μπορούσε να επενδύσει και στον αγωγό East Med.

Για τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία, και για τα οποία όλοι οι Ελληνες ενδιαφέρονται, η ελληνική πλευρά έκανε μια πολύ καλή τοποθέτηση και στη συζήτηση συμμετείχαν οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν προκαλεί, αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ο ταραξίας. Αλλά οι σχέσεις τους βρίσκονται σε περίεργη φάση. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει οδηγήσει τη χώρα του μακριά από τη Δύση και λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Αμερική ασκεί πραγματική επιρροή στον πρόεδρο της Τουρκίας, ώστε να του ζητήσει να τερματίσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο μόνος τρόπος για να συνετιστεί η Τουρκία είναι οι κυρώσεις, και ο κ. Τραμπ δεν θα τις επιβάλει για να βοηθήσει την Ελλάδα. Ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτό που σίγουρα θα μπορούσε να πράξει η Αμερική είναι να λειτουργήσει ως αποτρεπτική δύναμη εάν η Τουρκία επιχειρήσει τη μεγάλη πρόκληση στην Κρήτη. Διαθέτει στη Μεσόγειο στόλο, η βάση της Σούδας είναι ένας αστακός. Αρα μπορούν οι ΗΠΑ να σταματήσουν την Τουρκία. Θα το πράξουν; Εχω την αίσθηση από αυτά που ακούω ότι η Ουάσιγκτον θέλει να αποτρέψει πάση θυσία ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο, βεβαίως, θα ενορχηστρώσει η Τουρκία, όχι η Ελλάδα. Ο αξιωματούχος που μας ενημέρωσε είπε βασικά ότι η Αμερική δεν επιθυμεί άλλα προβλήματα μέσα στο ΝΑΤΟ.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι μία επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, αποφέρει πάντα κέρδη. Οχι όλα όσα ευχόμαστε. Οποιος και αν είναι ο ηγέτης της Ελλάδας, είναι καλό και εξαιρετικά σημαντικό να έχει τη δυνατότητα να βλέπει τον πρόεδρο της Αμερικής και να τον ενημερώνει. Οταν ο κ. Πάιατ έθεσε το θέμα για να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, η οποία σίγουρα δεν πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να βοηθήσει για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ελληνα τότε πρωθυπουργού με τον κ. Τραμπ. Καλώς έπραξαν οι ηγέτες της Ομογένειας.
Στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα πρέπει να μιμηθούμε τους Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι βλέπουν μόνο την Πατρίδα, όχι τα κόμματα της. Εσφαλαν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που έσπευσαν να μηδενίσουν το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Οπως έσφαλε και ο σημερινός πρωθυπουργός όταν προσπάθησε να μηδενίσει, με τη σειρά του, την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Mιχάλης Ιγνατίου / ethnos.gr