ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Στο προσκήνιο εκ νέου η πώληση των Forthnet και Wind

Για τη φετινή χρονιά μετατέθηκαν οι μεγάλες συμφωνίες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Αν και το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον μονοπώλησε η Wind, ωστόσο, πιο ώριμη για υλοποίηση θεωρείται εκείνη της Forthnet με αγοραστή την Alter Ego (του Βαγγέλη Μαρινάκη).
Η τελευταία συμφωνία, παρά τις συνεχείς διαρροές περί άμεσου κλεισίματός της, τελικά..
καθυστέρησε εκ νέου επί πολλούς μήνες. Κάποιοι είχαν εκτιμήσει ότι τόσο ο αγοραστής (Alter Ego) όσο και οι πωλητές της Forthnet (πιστώτριες τράπεζες) ανέμεναν τις εξελίξεις σχετικά με την αγοραπωλησία της Wind Ηellas, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία. Θεωρείται δε σίγουρο ότι μια τόσο σημαντική επένδυση, σύντομα θα έφτανε και στην πόρτα της Forthnet, όπως συνέβη στο παρελθόν με την TIM Hellas και την Q Telecom.
Η πιο εύλογη, ωστόσο, εξήγηση για την καθυστέρηση στην πώληση της Forthnet είναι ότι η Alter Ego, μη έχοντας στη διάθεσή της επαρκείς και ικανούς πόρους, εστιάζει στις συμφωνίες που η ίδια ιεραρχεί ως πιο σημαντικές.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διοίκηση της εταιρείας εστιάζει κυρίως στην επαναλειτουργία του καναλιού Mega που την ενδιαφέρει περισσότερο, αφήνοντας για αργότερα μια συμφωνία ελέγχου της Forthnet.
Εξάλλου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, κανένας δεν απειλεί την αρχική συμφωνία της εταιρείας με τις τράπεζες, αναφορικά με τη Forthnet. Kαι όσο αυτό συμβαίνει, η Alter Ego θα αναβάλει την είσοδό της στη Forthnet, μέχρι που η ίδια να αποφασίσει να το πράξει.
Από την άλλη πλευρά και η πώληση της Wind Ηellas τοποθετήθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στο «ράφι». Ο λόγος είναι ότι τα προσφερόμενα τιμήματα των επίδοξων αγοραστών της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης δεν ικανοποίησαν τους μετόχους της Wind. Ετσι η διαδικασία «πάγωσε».
Με δεδομένο, όμως, ότι οι μέτοχοι είναι πρόθυμοι να πουλήσουν και είναι κυρίως το προσφερόμενο τίμημα που τους απασχολεί, δεν αποκλείεται η υπόθεση αυτή να ανακινηθεί ανά πάσα στιγμή.
Πάντως, οι μέτοχοι της Wind Hellas δεν βιάζονται, με δεδομένο ότι πρόσφατα έλαβαν επιστροφή κεφαλαίου ύψους 225 εκατ. ευρώ. Είναι ίσως η πρώτη φορά που έλαβαν κάποιο έσοδο από την εταιρεία που σταδιακά απέκτησαν μέσα στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

- πηγή: Καθημερινή