ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Αν δεν υπήρχαν τα βίντεο...

"Ληστεία σε κοσμηματοπωλείο, όπου ο ληστής με μαχαίρι απείλησε τον ιδιοκτήτη και προσπαθώντας στη συνέχεια να διαφύγει έσπασε την βιτρίνα, κόπηκε από τα τζάμια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του". Έτσι μάθαμε την είδηση, πριν κυκλοφορήσουν τα δύο βίντεο. Και έτσι θα έμενε η είδηση και θα έμπαινε μια τελεία, αν δεν υπήρχαν τα βίντεο.
Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις του ίδιου του ιδιοκτήτη στις κάμερες, λίγη ώρα μετά το περιστατικό,..
ο ίδιος με τον δράστη δεν βρέθηκαν ποτέ μαζί μέσα στο κατάστημα. Άρα το βαρύτερο αδίκημα το οποίο μπορεί να διαπράχθηκε- και λέω μπορεί γιατί δεν έχουμε οπτικό υλικό από την ώρα την εισόδου στο κατάστημα- είναι απόπειρα κλοπής. Παρ' όλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν να μιλούν για τον "επίδοξο ληστή".
Και από τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη και από τα βίντεο συμπεραίνουμε ότι η πρώτη επαφή μεταξύ ιδιοκτήτη και φερόμενου ως κλέφτη ήταν όταν ο τελευταίος άρχισε να δέχεται κλωτσιές στο κεφάλι, ανάμεσα στα σπασμένα γυαλιά. Είναι δε εμφανής από την αρχή η αδυναμία του φερόμενου ως κλέφτη. Στο δεύτερο βίντεο, όπου σηκώνεται κρατώντας ένα σπασμένο τζάμι στα χέρια, πουθενά δεν φαίνεται να επιτίθεται εναντίον κάποιου, προσπαθεί απλώς να διαφύγει, όπου και πάλι φαίνεται και ο πανικός και η αδυναμία του, καθώς παραπατά, σκοντάφτει πάνω σε τραπέζια και πέφτει μόνος του στο έδαφος. Αυτήν την τελευταία εικόνα ο ΣΚΑΪ χθες την περιέγραψε ως "Σε κατάσταση αμόκ ο ληστής"
Έχουμε λοιπόν κάποιον που στην χειρότερη περίπτωση διέπραξε το αδίκημα της απόπειρας κλοπής και καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε θάνατο. Και παρά το οπτικό υλικό, παρά τις δηλώσεις του ίδιου του ιδιοκτήτη, εμφανίζεται περίπου ως αρχηγός συμμορίας που είναι υπεύθυνος για το σύνολο της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας. Και αυτό όχι μόνο από απλούς χρήστες των κοινωνικών δικτύων, αλλά και από δημοσιογράφους, καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλους δημοσιολογούντες. Είναι σα να βρίσκομαι στο κέντρο της Αθήνας, να μπλέξω σε καυγά, να χαστουκίσω κάποιον και αυτό να με κάνει ένοχο για οποιαδήποτε ανθρωποκτονία διαπράχθηκε σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ας μη γελιόμαστε. Αν είχαμε μια πραγματική απόπειρα ληστείας, με έναν νταγλαρά 2 μέτρα που οπλοφορούσε, κανείς- και σωστά- δεν θα πλησίαζε το κατάστημα. Οι αυτόκλητοι τιμωροί επιτέθηκαν, γνωρίζοντας και έχοντας πλήρη συνείδηση ότι το θύμα είναι αδύναμο. Ότι είναι ένας φτωχοδιάβολος που δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του, πόσο μάλλον να απειλήσει τη ζωή κάποιου. Η επίθεση έγινε ενσυνείδητα σε κάποιον που ήταν εμφανώς αδύναμος, κάτι που συμβαίνει πάντα σε φασίζουσες συμπεριφορές.

Δημήτρης Σούλτας (από το fb)