ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Το Μονόγραμμα του Νίκου Καρούζου

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, του Νίκου Καρούζου, που «έφυγε» από τη ζωή στις 28 Σεπτεμβρίου 1990, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr και στη διεύθυνση ert.gr/arxeio την εκπομπή «Μονόγραμμα - Νίκος Καρούζος».
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη,.. στην οποία σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στη συγκεκριμένη εκπομπή αυτοπαρουσιάζεται ο ποιητής Νίκος Καρούζος. Με τη βοήθεια του κινηματογραφικού φακού και την αφήγηση του ίδιου του ποιητή ο θεατής περιηγείται στη γενέτειρά του, το Ναύπλιο. Η μητέρα του ποιητή κάνει αναφορά στα παιδικά του χρόνια, ενώ ο ίδιος μεταφέρει τις αναμνήσεις του από την πόλη, όπως τα χρόνια στο Γυμνάσιο ή τις συναντήσεις του με τον Άγγελο Τερζάκη.
Κατόπιν, μιλάει για τις επιρροές που διαμόρφωσαν τον προσανατολισμό του στην ποίηση παραθέτοντας στοιχεία και της ιδιωτικής του ζωής. Κάνει, επίσης, λόγο για την αφετηρία του ποιητικού του έργου και αναφέρει τις πρώτες εκδόσεις του. Στη συνέχεια, υπογραμμίζει την ξεχωριστή λεπτότητα της τοπιογραφίας του Ναυπλίου, εκφράζει το ενδιαφέρον του για το βίωμα του απείρου που προσφέρουν τα μυκηναϊκά ερείπια, κάνει λόγο για τη σημερινή εικόνα του Ναυπλίου και σχολιάζει την εικονογραφία της σύγχρονης Αθήνας.
Ο Νίκος Καρούζος αναφέρεται, επίσης, στη σημασία της μουσικής και στην αγάπη του για το ρεμπέτικο, ενώ αλλού αναλύει την ουσία της ποίησης επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του τρόπου βίωσης της καθημερινότητας. Παράλληλα, με την αφήγηση παρακολουθούμε πλάνα από το Ναύπλιο, τις Μυκήνες και την Αθήνα. Στο ντοκιμαντέρ ο ίδιος ο ποιητής διαβάζει αποσπάσματα ποιημάτων από τις συλλογές του «Πενθήματα», «Η έλαφος των άστρων» (1962) και «Υπνόσακος» (1964). Ακόμη, προβάλλεται φωτογραφικό υλικό.
Η εκπομπή προβλήθηκε στις 29 Ιουνίου 1982.
Σκηνοθεσία: Κώστας Αριστόπουλος