ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Πέθανε ο δημοσιογράφος-αγωνιστής Γιώργης Μωραΐτης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως ανακοινώνει την απώλεια του δημοσιογράφου και αγωνιστή Γιώργου (Γιώργη) Μωραΐτη. Ο Γιώργης Μωραΐτης γεννήθηκε στη Μενδενίτσα Φθιώτιδας το 1927. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής πήρε μέρος στην Αντίσταση ως αντάρτης στον ΕΛΑΣ και αργότερα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ). Για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε «δις εις θάνατον» το 1957. Τελικά,.. η ποινή του μετατράπηκε και έμεινε στη φυλακή έως το 1966. Το 1966 και το 1967 εργάζεται στις εφημερίδες «Αυγή» και «Δημοκρατική Αλλαγή».

Με την κήρυξη της δικτατορίας, αν και περνάει στην παρανομία, εξακολουθεί να δημοσιογραφεί στις παράνομες εφημερίδες «Αδούλωτη Αθήνα» και «Ριζοσπάστης», στις οποίες είχε και την ευθύνη έκδοσής τους. Από το Νοέμβριο του 1968 έως τον Ιούνιο του 1973 φυλακίζεται, αλλά παρ’ όλα αυτά ακόμη και από την απομόνωση στέλνει ειδήσεις, ανταποκρίσεις και χρονικά σε εφημερίδες των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως η «Φωνή της Αλήθειας», «Ντόιτσε Βέλε» κ.α. Η χούντα, για τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα του επιφύλαξε πλήθος τιμωριών ενώ το στρατοδικείο του επέβαλε εικοσαετή κάθειρξη. Για τη δράση του αυτή ήταν ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που βράβευσε η Παγκόσμια Οργάνωση Δημοσιογραφίας κατά τη διάρκεια της επταετίας. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 και έως τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε στην αρχισυνταξία του «Ριζοσπάστη».

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία ο Γιώργης Μωραΐτης έγραψε πλήθος βιβλίων. Αναφέρουμε ενδεικτικά: «Με κομμένη ανάσα» (νουβέλα), «Βοδονίτσα-Το κάστρο των Θερμοπυλών» (ιστορική μελέτη), «Πίσω από τα σίδερα» (χρονικό φυλακών), «Ρεπορτάζ κάτω από τις Ερπύστριες» (ρεπορτάζ από την παρανομία επί Χούντας), «Κόντρα στη Χούντα» (άρθρα & άλλα δημοσιεύματα), «Εκάς οι βέβηλοι-Το κατηγορώ του Πλουμπίδη» (άρθρα) , «Αναμνήσεις ενός αντάρτη Τομ. Α΄», «Αναμνήσεις ενός αντάρτη Τομ. Β΄». Ήταν μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΔΑΕΑ), του Συνδέσμους Φυλακισθέντων –Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ 1967-1974) και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ).

Ο Γιώργης Μωραΐτης υπήρξε πρότυπο δημοσιογράφου –αγωνιστή. Από νεαρή ηλικία πίστεψε στη δημιουργία μιας άλλης δικαιότερης κοινωνίας και αγωνίστηκε όλη του τη ζωή για τον σκοπό αυτό μένοντας πιστός στις ιδέες του. Στον αγώνα αυτό παρέμεινε προσηλωμένος και δεν τον τρόμαξαν ούτε οι φυλακίσεις, ούτε οι διώξεις. Στάθηκε όρθιος, συνεπής και άκαμπτος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον αγωνιστή συνάδελφο.

Η τελετή αποχαιρετισμού του Γιώργη Μωραΐτη θα γίνει την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018, στις 16.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου και η ταφή στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου.