ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Τι τρέχει με την «καραντίνα» στα γερμανικά αεροδρόμια

Η δημοσιογράφος Φαίη Καραβίτη δίνει τη δική της εκδοχή για τους «στοχευμένους» ελέγχους στους Ελληνες ταξιδιώτες

Πολύ φασαρία  -κι όχι για το τίποτα- έχει γίνει τώρα τελευταία σχετικά με τους «στοχευμένους» ελέγχους που αφορούν όμως σχεδόν αποκλειστικά τους επιβάτες που προέρχονται από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες οι γερμανικές αρχές από τις 12 Νοεμβρίου υποχρεώνουν τα αεροπλάνα που έρχονται από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους προκειμένου να ελέγξουν όλους σχεδόν τους επιβάτες. Η δικαιολογία; Υπάρχει αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν..
Σχετικά με το θέμα των «στοχευμένων ελέγχων» και την "καραντίνα" των Ελλήνων που ταξιδεύουν στην Γερμανία η έμπειρη δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στο Βερολίνο, Φαίη Καραβίτη γράφει στο facebook:
Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, σε ό,τι αφορά την "καραντίνα" των Ελλήνων που ταξιδεύουν στην Γερμανία.
Η ίδια η Συνθήκη Σένγκεν προβλέπει την δυνατότητα προσωρινής αναστολής της ισχύος της - για έκτακτες περιπτώσεις και σύντομο διάστημα. Η Γερμανία π.χ. είχε επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους όταν φιλοξενούσε την Σύνοδο των G7 και παλιότερα το Μουντιάλ. Το μέτρο ίσχυε για την Ελλάδα από περυσι, αλλά εφαρμοζόταν χαλαρά. Έφτανες στο αεροδρόμιο και μετά την αποβίβαση κάποιες φορές ζητούσαν από μερικούς επιβάτες τα έγγραφά τους.
Δεν μου έχει γίνει ποτέ τετοιος έλεγχος, αλλά έχω δει να γίνεται σε οικογένειες στις οποίες π.χ. η γυναίκα φορούσε μαντίλα ή σε κάποιους με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ανθρώπους από Αφρική, Ασία Μ. Ανατολή.
Αυτό που άλλαξε στις 12 Νοεμβρίου είναι ότι το μέτρο πλέον εφαρμόζεται πλήρως, στην αυστηρή του μορφή. Όλοι οι επιβάτες των πτήσεων από Ελλάδα περνούν από αίθουσα με γκισέ ελέγχου διαβατηρίου, όπως συμβαίνει π.χ. όταν πηγαίνουμε στο Λονδίνο.
Το θέμα των Γερμανών ΔΕΝ είναι οι Έλληνες. Οι Έλληνες είμαστε κοινοτικοί πολίτες και δεν τους ενδιαφέρουμε. Το θέμα τους είναι οι διάφοροι άλλοι που έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν στην Γερμανία - ή να προσπαθούν να μπουν στην χώρα - με ελληνικά έγγραφα, δηλαδή με πλαστά διαβατήρια. Επειδή τα κρούσματα αυξήθηκαν, οι Γερμανοί θεώρησαν ότι έπρεπε να αυστηροποιήσουν το μέτρο. Διάβημα από το ελληνικό Υπ.Εξ. δεν υπάρχει, επειδή ακριβώς το όλο ζήτημα ήταν εν γνώσει μας. Υπάρχουν κάποιες "παραστάσεις" σε Γερμανία, Βρυξέλλες κλπ. Σημειώνω ακόμη ότι αυτοί οι έλεγχοι έχουν επιβληθεί και στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας. Οι δε τίτλοι του τύπου "φερόμαστε στους Ελληνες όπως σε αυτούς που έρχονται από Τουρκία ή Αίγυπτο" είναι αστείοι, αν όχι ύποπτοι. Αν έγραφαν "φερόμαστε στους Έλληνες όπως σε αυτούς που έρχονται από το ...Λονδίνο", μάλλον δεν θα ήταν τόσο sexy, ε;