ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Τα δίκυκλα, ο Αρειος Πάγος και το facebook

Σχόλια, απόψεις, αντιδράσεις

Οι οδηγοί των δικύκλων (μοτοσικλετών) που κινούνται μεταξύ των διακεκομμένων διαχωριστικών λωρίδων κυκλοφορίας, ευθύνονται για πιθανό τροχαίο ατύχημα και όχι τα αυτοκίνητα που κινούνται στον χώρο των λωρίδων κυκλοφορίας.  Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος και απέρριψε αγωγή γυναίκας οδηγού μηχανής, που σφηνώθηκε μεταξύ ΙΧ αυτοκινήτου και νταλίκας...
Την ίδια ώρα στη Γαλλία, σε 11 διαμερίσματα του Παρισιού, ξεκίνησε η πειραματική χρήση λωρίδων κυκλοφορίας για δίκυκλα, μεταξύ των κανονικών λωρίδων. Όπως αναφέρει η Figaro η πρακτική της κυκλοφορίας των δικύκλων..
μεταξύ των λωρίδων ήταν ως τώρα παράνομη αλλά πολύ διαδεδομένη και πλέον στα 11 αυτά διαμερίσματα δοκιμάζεται ως νόμιμη για τη μείωση των ατυχημάτων. Η μέγιστη ταχύτητα στις λωρίδες αυτές θα είναι 50 km / h ενώ θα απαγορεύεται σε περίπτωση που υπάρχει χιόνι ή πάγος.
Το θέμα είναι ότι αν δεν έχεις οδηγήσει μηχανή στην Αθήνα ή σε άλλη μεγαλούπολη δεν μπορείς ως οδηγός αυτοκινήτου να φυλαχθείς και κυρίως να προφυλάξεις τον οποιοδήποτε μοτοσυκλετιστή - ακομη και τον πιο προσεκτικό. Οι οδηγοί αυτοκινήτων που έχουν κυκλοφορήσει με μηχανή είναι αυτοί που ξερουν την συμπεριφορά των δικυκλιστών και τους «προσέχουν» - ισχύει και το αντίστροφο.
Στην Ελλάδα μετά τη δημοσιοποιηση της αποφασης του Αρείου Πάγου για τους δικυκλιστές, υπήρξαν αντιδράσεις και διαφορετικές απόψεις στα sοcial media και κυρίως στο facebook.
Παραθέτουμε κάποιες από αυτές:

***
Οδηγώντας από την εφηβεία και μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο, σκέφτομαι οτι η εμπεριστατωμένη δικαστική απόφαση που απαγορεύει -ουσιαστικά- τη διήθηση στις μοτοσικλέτες, θα είχε τρομερό ενδιαφέρον να εφαρμοστεί από όλους τους μοτοσικλετιστές εθελοντικά και άμεσα: ο ένας πίσω από τον άλλον κι όλοι μαζί πίσω απο τα ΙΧ φίλοι μου, να φτάσουμε τη συμφόρηση απο την Κηφισίας μέχρι τα φιορδ της Νορβηγίας.
Νίκος Μάστορας

 ***
Από παλιά, η μηχανή θεωρείτε όχημα και πρέπει να κινείται σε λωρίδα κυκλοφορίας. επιτρέπεται βάσει του ΚΟΚ (νομίζω), να κινείται μόνο ανάμεσα σε σταματημένες σειρές αυτοκινήτων. Παλιότερα απαγορευόταν και αυτό. φυσικά εμείς που οδηγούμε μοτοσυκλέττα ξέρουμε ότι η τακτική της αριστερής πόρτας είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση των αυτοκινητιστών εναντίον μας, άρα προσέχουμε λίγο παραπάνω. φυσικά έχεις απόλυτο δίκιο ότι εάν και εμείς κινούμασταν με αυτοκίνητα ή όπως τα αυτοκίνητα η Αθήνα θα ήταν μονίμως ένα απέραντο πάρκινγκ.
Σπ. Γκουτζάνης
***
Συγγνώμη παίδες, αλλά δεν αποφάσισε ο Άρειος Πάγος ότι είναι παράνομη η κίνηση των μηχανών, ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Αυτό απαγορεύεται από τον ΚΟΚ εδώ και δεκαετίες. Το ότι οι μηχανές κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα για πρακτικούς λόγους δεν σημαίνει ότι ο Άρειος Πάγος θα έπρεπε να εκδώσει απόφαση ενάντια σ' αυτό που προβλέπει ο νόμος. Δε νομοθετεί ο Άρειος Πάγος. Ερμηνεύει το νόμο. Παντού στον πλανήτη- και σωστά- μηχανές και αυτοκίνητα αντιμετωπίζονται ως οχήματα που εμπίπτουν στους ίδιους κανόνες. Τότε επειδή "συνηθίζεται" ή επειδή "βολεύει" ας θεωρείται νόμιμη και η είσοδος ανάποδα σε μονόδρομο (αγαπημένη συνήθεια των οδηγών μηχανών). Ας θεωρείται επίσης "νόμιμη" η οδήγηση και η στάθμευση στο πεζοδρόμιο επειδή "συνηθίζεται". Ας θεωρείται "νόμιμη" και η κατάληψη της διάβασης από μηχανές στα φανάρια επειδή "συνηθίζεται".
Μη χάνουμε την μπάλα. Οδηγείς ανάμεσα στα αυτοκίνητα και αυτό που σου λέει ο Άρειος Πάγος είναι ότι το κάνεις με δική σου ευθύνη.

Δημήτρης Σούλτας 

 ***
Δεν γνωρίζω τις πραγματικές συνθήκες του ατυχήματος- ό,τι διαβάζω στα μμε δεν μου αρκεί, πέραν του ότι μπορεί να έχει απλουστευθεί, γιατί άλλη είναι η είδηση. Πράγματι δεν μπορείς να κινείσαι ανάμεσα στα αυτοκίνητα σπέρνοντας τον πανικό -ενδεχομένως-λόγω οδηγικής ανωριμότητας ή αντικοινωνικότητας. Η οδήγηση θέλει σύνεση, πόσω μάλλον του οδηγού δικύκλου που πρεπει να έχει περισσότερο τεταμένη την προσοχή του και να προκρίνει την αμυντική οδήγηση. 
Το συγκεκριμένο θέμα έχει πολλές οπτικές. Μια ματιά σε κάποιο κεντρικό δρόμο της Αθήνας, σε ώρα αιχμής, σε κάποιο φανάρι δείχνει την πραγματική συνεισφορά του δικύκλου στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού της Αθήνας. Μπροστά 20-30 δίκυκλα και πίσω τα αυτοκίνητα. Αν αυτά στοιχίζονταν σε ευθείες γραμμές θα έφευγαν στην καλύτερη περίπτωση τα μισά οχήματα, δεδομένου ότι το δίκυκλο φεύγει πιο γρήγορα. Αυτά έχουν γίνει δεκαετίες τώρα αντικείμενο μελέτης των συγκοινωνιολόγων που αναγνωρίζουν με στατιστικές την ευεργετική συνεισφορά του δικύκλου. Πρακτικά, ποιος ο λόγος να κινηθείς με δίκυκλο μια βροχερή ημέρα, αν ξέρεις ότι θα παραμένεις μούσκεμα πίσω από τα αυτοκίνητα. ΑΛΛΑ πράγματι, υπάρχει αντικοινωνική συμπεριφορά στην οδήγηση του Ελληνα σε αυτοκίνητο και δίκυκλο- μη θυμηθούμε πάλι τη Θήβα...Οι καθρέφτες είναι τα πρώτα θύματα, αλλά κι οι πόρτες που ανοίγουν αιφνιδιαστικά για να αδειάσουν το τασάκι έχουν τη συνεισφορά τους... Αν υπήρχε οδηγική παιδεία και αλληλοσεβασμός το 90% των ατυχημάτων θα είχε αποτραπεί. Τώρα γιατί αποφασίζουν έτσι οι δικαστές, και δεν επιδικάζουν ούτε συνυπαιτιότητα; Εχει να κάνει με τον συντηρητισμό των δικαστών, την συνακόλουθη απέχθεια προς τους δικυκλιστές -τη δεκαετία του '80 μια κοινωνία μιλούσε για καμικάζι κι οι τροχονόμοι σταματώντας το δίκυκλο... τραβούσαν και τα κλειδιά. Δείτε ψύχραιμα το θέμα! 
Φώτης Καλλιαγκόπουλος