ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Ο παραδοσιακός εκδότης πεθαίνει

Δ. Μάρης: Να γιατί ενδιαφέρθηκα με τον Θ. Φιλιππόπουλο για το Mega - Τα σχέδια για ραδιόφωνο

"Η Ελλάδα χρειάζεται Μέσα οικονομικά και λειτουργικά αυτοτελή και ανεξάρτητα, μοντέρνα, προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες". Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος 24MEDIA και Πρόεδρος Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου, Δημήτρης Μάρης, άνοιξε τη συζήτηση στο πάνελ του Delphi Economic Forum με θέμα "Προστατεύοντας την τέταρτη εξουσία: Δημοκρατία, έλεγχος και ΜΜΕ". Στο πάνελ μεταξύ άλλων ήταν και οι Θόδωρος Ρουσόπουλος, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, Πάνος Πολυζωΐδης, Ροδόλφος Μορώνης και Νίκος Ξυδάκης.
Σταχυολογούμε (και σχολιάζουμε) από την εναρκτήρια ομιλία του Δ. Μάρη:..
 ** Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ εκδότης πεθαίνει. Πρόκειται για νομοτέλεια που βρίσκει εφαρμογή σε όλο τον πλανήτη. Οι νέες τεχνολογίες είναι εκείνες που θέτουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούν οι φορείς ειδήσεων.
(σσ μάλλον δεν ανοίγει εφημερίδα)
** ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ καθορίζεται από την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή και διάδοσή του. Το μήνυμα έχει προσαρμοστεί στο μέσο, το μέσο έχει ορίσει την δομή του μηνύματος και επακόλουθα το μέσο έχει γίνει το μήνυμα. Παράδειγμα το twitter, που αναγκάζει το χρήστη να χωρέσει το νόημα όσων θέλει να μεταδώσει 140 χαρακτήρες.
(σσ μάλλον είναι λάτρης του twitter).
** ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ διακυβεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ παραμένουν. Αδίρητη η ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητων οικονομικά και λειτουργικά αυτοτελών μέσων, των οποίων η επιρροή θα είναι αποτέλεσμα ποιοτικών και κατοχυρωμένων δημοσιογραφικών κανόνων και όχι στενών επιχειρηματικών συμφερόντων και ισορροπιών.
(σσ κάτι θα έχει στο μυαλό του)
** ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ κανάλια μειώνουν τα ενημερωτικά τους budget και στρέφονται στην ψυχαγωγία. Και αυτό προσπαθούν να αντιπαλέψουν τη βασική τάση, η οποία δείχνει πως το μοντέλο του free to air TV δεν είναι πλέον βιώσιμο.
(σσ κάτι θα ξέρει)
** ΈNAΣ ΑΠΟ τους λόγους που από κοινού με το Θεοχάρη Φιλιππόπουλο ενδιαφερθήκαμε για το project Mega Channel είναι επειδή αντιληφθήκαμε πως το Mega είχε μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Πως παρά τα προβλήματά του, λόγω του πλούσιου αρχείου του και του ισχυρού του brand, θα μπορούσε με χρηστή διοίκηση να καταστεί εκ νέου κερδοφόρο.
(σσ υπάρχει ακόμη το ενδιαφέρον;)
** Ο ΧΩΡΟΣ του ραδιοφώνου παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον. Το ραδιόφωνο είναι αμφίδρομο, δημιουργεί παρέες, κοινότητες, συνοδεύει τον ακροατή σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας και παρά την άνοδο κάθετων υπηρεσιών όπως τα podcasts και οι υπηρεσίες μουσικής on demand όπως το Spotify, παραμένει ελκυστικό και συμμετοχικό.
 (σσ το σίγουρο είναι ότι ανοίγει ραδιόφωνο/α)