ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Aπίστευτα κονδύλια σε ασήμαντα sites

 Σύστημα "Διαύγεια" και στις τράπεζες για χορηγίες και διαφημιστική δαπάνη, ανάλογο με αυτό του Δημοσίου, προανήγγειλε στο "Κόκκινο", στην εκπομπή του Στάθη Σχινά, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για την ανάγκη διαφάνειας στη λειτουργία των τραπεζών, που σημαίνει κυρίως ενημέρωση του κοινού τόσο για τα χορηγικά προγράμματα προς οργανισμούς, ιδρύματα ή άλλους θεσμούς όσο και για τα διαφημιστικά προγράμματα τραπεζικών προϊόντων ή υπηρεσιών, που μεταφράζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως ανά τράπεζα, τα οποία κατευθύνονται στα ΜΜΕ.
Αποτέλεσμα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι τράπεζες να αποτελούν τους καλύτερους πελάτες των μέσων ενημέρωσης (μαζί με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες), με συνολικό τεκμαρτό τζίρο γύρω στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως - και μόνο από διαφήμιση. Διότι οι πάσης φύσεως χορηγίες, αποτελούν επιπλέον κονδύλι..
Nα, τι ακριβώς είπε όμως ο Γιάννης Δραγασάκης στον Στάθη Σχινά στο "Κόκκινο":
«Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες. Υπάρχουν χρήματα εκτός τραπεζών. Άρα, εάν θέλουν οι τράπεζες να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν, όπως στο παρελθόν. Εμείς τι λέμε; Πρέπει να υπάρξει κάτι σαν 'Διαύγεια' στις τράπεζες. Δηλαδή η τράπεζα να αναρτά σε μια ιστοσελίδα ας πούμε, τις χορηγίες που κάνει. Χορηγεί τον 'Δραγασάκη' αλλά δεν χορηγεί τον 'Σχινά'. Να φαίνεται αυτό. Να αναρτά τη διαφήμιση που κάνει.
Διότι οι τράπεζες με τη διαφημιστική δαπάνη που έχουνε, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κρίσιμου τομέα που ονομάζεται 'Πληροφόρηση'. Κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας;
[Σχινάς: Δίνονται απίστευτα κονδύλια σε ασήμαντα site]
Τόσο απλό. Όπως το Δημόσιο αναρτά την κάθε σύμβαση. Εγώ, ως αντιπρόεδρος έχω δικαίωμα για κάποιες θέσεις εργασίας, πολύ λίγες, αναρτώνται στη 'Διαύγεια' και μερικοί μάλιστα γράφουν κάθε φορά, όταν γίνει κάποια πρόσληψη... Γιατί και οι τράπεζες λοιπόν να μην πληροφορούν την κοινωνία ευρύτερα πού δίνεται η διαφημιστική δαπάνη;
Επίσης τα δάνεια: να ξέρει ο κόσμος ποιοι δανειοδοτούνται, όχι ονομαστικά, ο άλφα, ο βήτα, αλλά ότι τα δάνεια αυτής της τράπεζας, τα χρήματα, οι καταθέσεις, πήγαν σε τόσα καταναλωτικά δάνεια, τόσα επιχειρηματικά δάνεια, παραγωγκά δάνεια, να ξέρουμε, οι τράπεζες βοηθούν τελικά την παραγωγή και την πραγματική οικονομία ή κοιτούν να κάνουν ό,τι είναι κερδοσκοπικό; Να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση του χρήματος. Αυτό το ονομάζουμε με το κωδικό όνομα 'Διαύγεια στις Τράπεζες'».

Αγγελα Νταρζάνου (Αυγή)