ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Έχουμε καλά νέα


Νεότερα για την Όμικρον: προστασία μετά τους εμβολιασμούς, σοβαρότητα της νόσου και κυτταρική ανοσία

Στα όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες με βάση τα νέα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία των εμβολίων έναντι της παραλλαγής Όμικρον, αναφέρεται ο καθηγητής πολιτικής της υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
Ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «καλά νέα», αναφέρεται αναλυτικά στα εμβόλια της AstraZeneca, της Pfizer και της Moderna. Ακολουθεί η ανάρτηση Μόσιλαου στο fb:
Δημοσιεύτηκαν νέα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία των εμβολίων έναντι της παραλλαγής όμικρον. Τα στοιχεία προκύπτουν μετά από ανάλυση των τεστ που έγιναν μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου και της 24ης Δεκεμβρίου και συμπεριλήφθηκαν 169.888 πιστοποιημένες περιπτώσεις δέλτα και 204.036 περιπτώσεις όμικρον.
Πιο αναλυτικά, και αναφορικά με την πιθανότητα κάποιος εμβολιασμένος να έχει συμπτώματα εάν κολλήσει την όμικρον:
  • 1. Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει δύο δόσεις AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής νόσου είναι σχεδόν 40% 10 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Pfizer, και σχεδόν 60% 5-9 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Moderna.
  • 2. Μεταξύ εκείνων που έκανα δύο δόσεις Pfizer, η αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε σχεδόν στο 50% 10 εβδομάδες μετά από την 3η ενισχυτική δόση με εμβόλιο Pfizer και σχεδόν στο 70%, 5-9 εβδομάδες μετά από μετά από την 3η ενισχυτική δόση με εμβόλιο Moderna.
Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να υπολογιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοσηλείας ανά τύπο εμβολίου, αλλά αναμένεται να γίνει και αυτό σύντομα. Αλλά, από τα δεδομένα επί του παρόντος:
  • 1. Ο κίνδυνος νοσηλείας μετά από λοίμωξη με όμικρον είναι 60-70% μικρότερος σε σχέση με την λοίμωξη με την δέλτα (με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία για την ανάλυση της σοβαρότητας της νόσου) .
  • 2. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος μολυνθεί είτε με την παραλλαγή δέλτα είτε με την όμικρον μια 3η δόση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα της νοσηλείας (κατά 85-90% σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους).
Απαιτούνται βέβαια περαιτέρω δεδομένα για τη διερεύνηση της διάρκειας της προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου από την όμικρον που μας παρέχεται από τα εμβόλια. Ωστόσο, η μελέτες (κυτταρικής μνήμης) των προηγούμενων παραλλαγών, υποδηλώνουν ότι αυτή θα είναι μεγαλύτερη από την προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου.
Επίσης, μια νέα μελέτη από τη Αμερική που τα αποτελέσματά της βασίστηκαν στην ανάλυση 862 δειγμάτων όμικρον, 3159 δειγμάτων άλφα και 15639 δειγμάτων δέλτα που ελήφθησαν από συμπτωματικούς ασθενείς, που επιβεβαίωσε πόσο υπερτερεί σε μεταδοτικότητα η όμικρον έναντι οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής, έδειξε επίσης πως
  • 1. Η όμικρον προκάλεσε σημαντικά περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης μετά από εμβολιασμό σε σχέση με την άλφα ή τη δέλτα.
  • 2. σημαντικά λιγότεροι ασθενείς που νόσησαν με όμικρον χρειάστηκαν νοσηλεία σε σύγκριση ασθενείς που νόσησαν με άλφα ή δέλτα.
  • 3. η διάμεση διάρκεια παραμονής για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη από ότι για τους ασθενείς με άλφα ή δέλτα. Επίσης, επιπρόσθετα, η μέγιστη αναπνευστική υποστήριξη που απαιτείται για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη από ότι για τους ασθενείς με άλφα ή δέλτα.
Να υπενθυμίσω πως όλα αυτά τα στοιχεία δεν σημαίνουν απαραίτητα πως η όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια στους ανεμβολίαστους. Ο κίνδυνος όμως είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την δέλτα για τους εμβολιασμένους.
Επομένως, έχουμε καλά νέα. Η προστασία των εμβολίων έναντι της νοσηλείας μετα από λοίμωξη με όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή κατά της συμπτωματικής ασθένειας. Μετά από την τρίτη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας είναι πολύ υψηλή. Πρέπει όμως πλέον να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις να κάνουν την τρίτη δόση.