ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Γιατί μολύνονται από κορoνoϊό και όσοι έχουν εμβολιαστεί;


Καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» κερδίζει έδαφος με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνονται και τα κρούσματα μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων. Παρά τον αδιαμφισβήτητο τρόμο.. που προκαλούν, αυτές οι λοιμώξεις είναι σπάνιες, ενώ ακόμα σπανιότερη είναι η πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου. Περισσότερο από το 97% των νοσηλευομένων σήμερα με κορονoϊό στις ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι.
Η δρ Σελίν Γκάουντερ, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης, συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: «Το μήνυμα παραμένει σαφές: Αν έχεις εμβολιασθεί, προστατεύεσαι και δεν θα καταλήξεις στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα ή κίνδυνο θανάτου».
Συνήθως οι εμβολιασμένοι που προσβάλλονται από κορωνοϊό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή είναι εντελώς ασυμπτωματικοί. Βέβαια, το γεγονός ότι διαγιγνώσκονται θετικοί τούς εκπλήσσει, αφού διαλύει το όνειρό τους ότι ο εμβολιασμός τούς κατέστησε πλήρως θωρακισμένους έναντι της COVID-19. Ενα άλλο πρόβλημα που δημιουργεί αυτή η νέα κατάσταση είναι ότι οι εμβολιασμένοι, εφόσον μολυνθούν, μπορούν να μεταδώσουν την COVID σε ανεμβολίαστους.
H έκρηξη των κρουσμάτων που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό οδηγεί πολλούς ειδικούς στην εξέταση του ενδεχόμενου επαναφοράς της μάσκας στους εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους, κίνηση στην οποία προχώρησε προ εβδομάδων η κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και οπουδήποτε αλλού υπάρχει συνωστισμός, όπως είναι τα εμπορικά κέντρα και οι αίθουσες συναυλιών. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά πλέον τέτοια μέτρα μόνο στους ανεμβολίαστους, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να τροποποιήσει την οδηγία εάν δεν υπάρξει σαφής μεταβολή των επιστημονικών δεδομένων.

Για τον μέσο πλήρως εμβολιασμένο, μια λοίμωξη από κορονοϊό δεν θα έχει ιδιαίτερες συνέπειες και θα προκαλέσει ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Ομως οι ειδικοί ανησυχούν μήπως οι πλήρως εμβολιασμένοι που θα μολυνθούν εμφανίσουν «μακρά COVID», ένα μυστηριώδες σύνολο συμπτωμάτων που ενδέχεται να ταλαιπωρεί τον άρρωστο επί μήνες.

Η ιδιαίτερη ανησυχία που προκαλεί η μετάλλαξη «Δέλτα» οφείλεται κυρίως στις διαφορές που τη διακρίνουν από άλλα στελέχη του κορονοϊού. Παρότι μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο και εισπνέεται σε κλειστούς, κυρίως, χώρους, κάποια πρώτα στοιχεία υποδεικνύουν ότι όσοι μολύνονται από αυτή μεταφέρουν χίλιες φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο συγκριτικά με εκείνο που προκαλούν άλλες μεταλλάξεις. Παρότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα ασθενήσουν βαρύτερα, δυστυχώς υποδεικνύει ότι τα κρούσματα της «Δέλτα» έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα μετάδοσης προς τα άτομα του περιβάλλοντός τους και παραμένουν μεταδοτικοί για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Το κατά πόσο θα προσβληθεί από τον ιό ένας πλήρως εμβολιασμένος εξαρτάται από το πόσα αντισώματα πυροδότησε το εμβόλιο, πόσο ισχυρά είναι αυτά έναντι της μετάλλαξης και αν τα επίπεδά τους στο αίμα μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό. 
Σε κάθε περίπτωση, οι ανοσολογικές μας άμυνες, που έχουν ενισχυθεί με τα εμβόλια, πρέπει να αναγνωρίζουν τον ιό μόλις εισβάλλει στον οργανισμό και να τον καταστρέφουν προτού προκαλέσει σημαντικές βλάβες. «Αυτό εξηγεί γιατί οι εμβολιασμένοι, παρότι προσβάλλονται, δεν νοσούν βαριά», επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, δρ Μάικλ Νούζενσβιγκ. «Η κατάσταση είναι αναπότρεπτη, εκτός αν χορηγούνται διαρκώς ενισχυτικές εμβολιαστικές δόσεις».

πηγή: kathimerini. gr