ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ο ιός δεν κάνει χατίρια, κύριε Μητσοτάκη


«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», λέει ο θυμόσοφος λαός. Εδώ, όμως, δεν πρόκειται για έναν οποιονδήποτε άνδρα αλλά για τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης..
εγκαινίασε πέρσι τον τουρισμό με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις στη Σαντορίνη.

Η πανδημία υποτιμήθηκε πλήρως και τα όποια μέτρα χαλάρωσαν μέχρις εξαφανίσεως. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσουμε το φθινόπωρο με διαδοχικά λοκντάουν και η τουριστική βιομηχανία να αποφέρει πενιχρά έσοδα.

Φέτος βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να παίζεται το ίδιο έργο. Στα τέλη Μαΐου ο πρωθυπουργός δήλωνε: «Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι». Περάσαμε μόλις τα μέσα Ιουλίου και η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον πρώτο τοπικό εγκλεισμό στη Μύκονο, έναν από τους πιο δημοφιλείς διεθνώς τουριστικούς προορισμούς.

Πέρσι δεν υπήρχε εμβόλιο. Φέτος υπάρχουν πολλά. Και υποτίθεται ότι τα νησιά έχουν θωρακιστεί εμβολιαστικά λόγω της τουριστικής αξίας τους. Επιπλέον υπάρχει το ελληνικό και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και η ικανότητα ελέγχου μετακίνησης των τουριστών με υγειονομικά κριτήρια ώστε να εμποδίζεται η διάδοση του ιού σε τουριστικούς προορισμούς. Τουλάχιστον στους πιο σημαντικούς. Η Μύκονος, μάλιστα, φέρεται να έχει εμβολιασμένο το 90% και άνω των κατοίκων της.

Κάτι δεν πήγε καλά. Ή τα εμβόλια δεν αποδίδουν ή ο υγειονομικός έλεγχος δεν γινόταν σωστά. Μπορεί και καθόλου. Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν έχουμε κανένα επιστημονικό δεδομένο που να την αμφισβητεί.

Άρα, τα μέτρα στη Μύκονο οφείλουμε να τα αποδώσουμε στον πλημμελή έλεγχο. Που σημαίνει ότι από άποψη ελέγχων ο τουρισμός μας είναι ξέφραγο αμπέλι. Κατά συνέπεια, την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συνέβη και ό,τι συμβεί την έχει η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της.

Γνωρίζαμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του μία τακτική έχουν. Λειτουργούν «βλέποντας και κάνοντας». Είναι ανίκανοι να προβλέψουν και ακόμη πιο ανίκανοι να οργανώσουν.

Δεν περιμέναμε όμως να δείξουν τέτοια ανευθυνότητα σε βάρος της βαριάς βιομηχανίας της χώρας – όπως αποκαλούν τον τουρισμό. Στην προσπάθειά τους για περισσότερα έσοδα, τίναξαν στον αέρα τα πάντα. Δεν έχουν αντιληφθεί προφανώς πως ο ιός δεν τους κάνει χατίρια. Ούτε σε αυτούς ούτε σε κανέναν άλλο.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Aποψη