ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Παρακολούθηση και κατασκοπεία εις βάρος ακτιβιστών και δημοσιογράφων


Το βράδυ της Κυριακής μια σειρά από μεγάλα ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας The Pegasus Project, με τις αποκαλύψεις, ο οποίες θα.. συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, να προκαλούν σημαντικούς τριγμούς.
Σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 16 δημοσιογραφικοί οργανισμοί και περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι σε τέσσερις ηπείρους, ανάμεσά τους η Le Monde, ο Guardian και η Washington Post, το λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας NSO με την ονομασία “Pegasus” («Πήγασος») χρησιμοποιείται από αυταρχικά καθεστώτα για την παρακολούθηση ακτιβιστών, πολιτικών, δημοσιογράφων και δικηγόρων.
Το Pegasus είναι ένα κακόβουλο λογισμικό (malware) το οποίο μολύνει iPhones και συσκευές που χρησιμοποιούν Android και δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές του να υποκλέψουν μηνύματα, φωτογραφίες, email, να καταγράψουν κλήσεις και να ενεργοποιήσουν μικρόφωνα στα κρυφά.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2011 στο Τελ Αβίβ, διαθέτει εμπορικά το λογισμικό, ενώ έχει κατηγορηθεί συχνά πως παίζει το παιγνίδι αυταρχικών καθεστώτων. Η ίδια διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.
Περισσότερα στο efsyn ΕΔΩ