ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Αλλαγή συντελεστή ΦΠΑ για τις συνδρομές ηλεκτρονικών εκδόσεων εφημερίδων και περιοδικών


Eρώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών από τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο

Την αλλαγή συντελεστή ΦΠΑ για τις συνδρομές των πανομοιότυπων με την έντυπη μορφή ηλεκτρονικών εκδόσεων εφημερίδων και περιοδικών (PDF, Flipbook PDF, e-papers) ζητά.. ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Αφορμή για την ερώτηση του βουλευτή στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 6% για τα e-books και τα audio books.
Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση του Χρήστου Μπουκώρου επισημαίνονται τα εξής: «Όπως έγινε γνωστό, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Οικονομικών με σχετική τροπολογία μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ για τα e- books και τα audio books από το 24% στο 6%, εξισώνοντας τα ηλεκτρονικά βιβλία με τα έντυπα. Η σχετική τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ εντάχθηκε στον Νόμο 4818/2021 (ΦΕΚ 124 /Α/18-7-2021).
Αναμφίβολα πρόκειται για μια απόφαση στην σωστή κατεύθυνση. Η εξίσωση του συντελεστή ΦΠΑ των e-books και των audio books με τα έντυπα βιβλία εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του αναγνωστικού κοινού, πλην όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των έντυπων εφημερίδων και περιοδικών. Εξακολουθούν να παραμένουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% οι ηλεκτρονικές συνδρομές εφημερίδων και περιοδικών, δηλαδή η ηλεκτρονική τους έκδοση, όπως ακριβώς τυπώνονται.
Οι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές εκδόσεις έντυπων μέσων αποτελούν πιστή αναπαραγωγή του γραπτού λόγου, που κατά τεκμήριο διακρίνεται για την πληρότητά του και την ψυχραιμία του. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές εκδόσεις θα αποτελέσει κίνητρο για το αναγνωστικό κοινό και ενδεχομένως θα αυξήσει τις συνδρομές σε τέτοια μέσα».
«Η προώθηση του γραπτού λόγου καταξιωμένων εντύπων στο διαδίκτυο αποτελεί αναβάθμιση του διαδικτυακού γραπτού λόγου και κίνητρο κυρίως για τη νέα γενιά αναγνωστών.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης του συντελεστή ΦΠΑ για τις συνδρομές των πανομοιότυπων με την έντυπη μορφή ηλεκτρονικών εκδόσεων των έντυπων εφημερίδων και περιοδικών (PDF, Flipbook PDF, e-papers) από το 24% στο 6%;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.