ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

«Εφυγε» στα 63 του ο Νίκος Μάντζος με σημαντική δράση στα κοινωνικά κινήματα


Αποχαιρετισμός σε έναν «ακριβό» σύντροφο 
Γράφει ο Μάριος Διονέλλης

Την απώλεια ενός καλού συντρόφου και φίλου, ενός ακέραιου ανθρώπου της ανιδιοτελούς προσφοράς στα κοινά, θρηνεί η Αριστερά στο Ηράκλειο. Ο Νίκος Μάντζος, μέλος της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», ένας άνθρωπος με πλούσια δράση στα κοινωνικά κινήματα, «έφυγε» το απόγευμα της Τετάρτης από πνευμονική εμβολή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου είχε υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση.
Γεννημένος τον Οκτώβρη του 1958, με καταγωγή από το χωριό Ραφταναίοι Ιωαννίνων, έζησε για χρόνια στην Αθήνα (Γαλάτσι) όπου από πολύ νωρίς ενεπλάκη στα κοινά από τον χώρο των κινημάτων και της συλλογικής δράσης. Βρέθηκε στο Ηράκλειο σπουδάζοντας ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και εγκαταστάθηκε μόνιμα όταν γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Μάρθα Παπαζήση. Εκτός από τη δική τους οικογένεια, οι δυο τους υπήρξαν μέλη και μιας μεγαλύτερης, αυτής των κοινωνικών αγώνων, συμμετέχοντας σε όλες τις ζυμώσεις στον χώρο της Αριστεράς και με κοινό παρονομαστή την αλληλεγγύη και την προσφορά ειδικά στις ευάλωτες ομάδες. Ο ίδιος υπήρξε ενεργό μέλος της δημοτικής παράταξης της Αριστεράς στον Δήμο Ηρακλείου ήδη από την πρώτη της μορφή ως «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη», αλλά και στη μετεξέλιξή της σε «Ενεργούς Πολίτες». Είχε συμμετοχή στο Κοινωνικό Ιατρείο – Ιατρείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου, αλλά και στα κινήματα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, συμβάλλοντας στους αγώνες υπεράσπισης των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος της Κρήτης.

Επαγγελματικά εργάστηκε για χρόνια σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά έργα ως ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος με ειδίκευση στα δίκτυα, ενώ ανέλαβε το κύριο μέρος της κατασκευής των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κατά την ανέγερση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, το οποίο γνώριζε σπιθαμή προς σπιθαμή. Εκεί όπου έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή. Με την επαγγελματική του ιδιότητα συμμετείχε ενεργά στις ομάδες δράσης για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος ειδικά σε άπορες οικογένειες την περίοδο των μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων για το «χαράτσι» της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες» αποχαιρετά τον Νίκο Μάντζο αναφέροντας: «Αγαπημένε μας φίλε και συναγωνιστή, η παρουσία και συμμετοχή σου ήταν πάντα χρήσιμη και ωφέλιμη σε όλους. Ησουν πάντα δραστήριος και αυθεντικός και το κενό που αφήνεις πίσω σου είναι δυσαναπλήρωτο. Θα σε θυμόμαστε πάντα».

Η σορός του Νίκου Μάντζου θα αποτεφρωθεί τη Δευτέρα στη Ριτσώνα Αττικής. Μαζί με τους φίλους και συνοδοιπόρους του, αποχαιρετά τον Νίκο Μάντζο και η «Εφ.Συν.», απευθύνοντας θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μάρθα και στην κόρη τους Βασιλική.

Εφημερίδα των Συντακτών