ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Ποια ΜΜΕ είναι φιλοκυβερνητικά (και πόσο) και ποια αντικυβερνητικά


Ο φιλοκυβερνητικός και αντικυβερνητικός χάρτης των ΜΜΕ, έτσι όπως τον βλέπει τουλάχιστον ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στην ΕφΣυν:..Ζέστη και σήμερα, αρκετή όπως βλέπετε, και είναι ευκαιρία, λόγω θερμοκρασίας, όχι για κανέναν άλλον λόγο, να ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη των ΜΜΕ και στη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Να δούμε ποια ΜΜΕ είναι φιλοκυβερνητικά και πόσο. Και στον αντίποδα, ποια είναι αντικυβερνητικά και πόσο. Δεν έχουν όλα το ίδιο πάθος για τον ηγέτη μας, τον Μωυσή, το τσιτάχ του Μαξίμου.

Τηλεοράσεις
Για τα κανάλια τα έχουμε πει ξανά. Τα 7 πανελλαδικά κανάλια (6 ιδιωτικά και η ΕΡΤ) τάσσονται -όλα- υπέρ της κυβέρνησης, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Το πιο ισορροπημένο «Open» ας πούμε είναι 60-40 υπέρ της κυβέρνησης, ενώ ο «ΣΚΑΪ» είναι μόνο 99,9999% υπέρ. Το «Star» κι αν είναι φιλοκυβερνητικό, μέχρι και τον Λιγνάδη επιχείρησε να αθωώσει. «Alpha» και «ΑΝΤ1» σίγουρα δεν είναι αντικυβερνητικά και σίγουρα συμπαθούν την κυβέρνηση.
Ενώ το «Mega» είναι φουλ φιλοκυβερνητικό εκτός από κάποιες καθημερινές, όχι Σαββατοκύριακα, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανεπιτυχώς τα πράγματα. Η ΕΡΤ αγαπάει την κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται πάνω. Τι πιστεύετε, θα υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο στην οποία όλα τα κανάλια υμνούν την κυβέρνηση; Μη μου πείτε Ουγγαρία, Τουρκία και Βόρεια Κορέα.
● Υπάρχει ωστόσο κι ένα κανάλι που είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Θαύμα, θαύμα. Το αθηναϊκό «Kontra Channel». Ενα μόνο! Γι' αυτό και έσπευσε να ενημερώσει την κατάστασή του στο facebook: «Κανάλι νιώθει μοναξιά στην περιοχή Αθήνα».

Ραδιόφωνα
Στα FM της Αττικής η κατάσταση γίνεται λίγο χειρότερη για την κυβέρνηση και λίγο καλύτερη για τη δημοκρατία. Υπάρχει κι ένα ραδιόφωνο που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, απλώς τυγχάνει να είναι ιδιοκτησίας του: το «105.5 Στο Κόκκινο».
Για να βρει ΜΜΕ υπέρ του ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να φτιάξει ένα! Δεν μας περιποιεί τιμή, έτσι; «ΣΚΑΪ 100.3», «Παραπολιτικά 90.1» και «Πρώτο Πρόγραμμα» είναι όλα τους φανατικά υπέρ της κυβέρνησης. Ηταν και το «Θέμα 104.6» φιλοκυβερνητικό αλλά έκλεισε. Απώλεια για τον κ. Μητσοτάκη. «Real 97.8» και «Alpha 98.9» ακούγονται σαφώς πιο αντικειμενικά ραδιόφωνα αλλά γέρνουν, περισσότερο, προς την κυβέρνηση. Είναι το 60-40 που γίνεται και 70-30 εύκολα.

Εφημερίδες
Εδώ όχι μόνο είναι πιο ισορροπημένα τα πράγματα αλλά οι περισσότερες εφημερίδες είναι αντικυβερνητικές. Γι' αυτό και η κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ στην ενίσχυση του έντυπου Τύπου και ας είχε ψηφίσει σχετικό νόμο και η ίδια. Στις ελληνικές καλένδες η χρηματοδότηση των εφημερίδων... Από τις καθημερινές εφημερίδες αντικυβερνητικές είναι: «Εφημερίδα των Συντακτών», «Δημοκρατία», «Αυγή», «Ριζοσπάστης», «Kontra» και (λιγότερο) «Εστία».
Ολες τους εναντίον του κ. Μητσοτάκη, άλλες από τα αριστερά και άλλες από τα δεξιά, με τις τελευταίες να (του) καταφέρνουν πιο αποτελεσματικά χτυπήματα - πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Φιλοκυβερνητικές είναι: «Τα Νέα», «Ελεύθερος Τύπος» και «Καθημερινή». Από τις τρεις τους η πιο δεξιά εφημερίδα είναι πλέον, όσο και να σας φαίνεται παράξενο, «Τα Νέα».
Υπάρχει και η «Ελεύθερη Ωρα» που ζει στον ψεκασμένο κόσμο της και δεν μπορώ να την κατατάξω κάπου.
Από τις εβδομαδιαίες, αντικυβερνητικές είναι: «Ποντίκι», «Documento», «Παρόν», «Εποχή» και «Δρόμος της Αριστεράς». Υπέρ της κυβέρνησης είναι: «Παραπολιτικά», «Πρώτο Θέμα» και «Βήμα». Υπέρ, έστω και πιο ήπια, είναι και η «Real News». Υπάρχει και το «Καρφί» που έρχεται από τα 80's και τάσσεται υπέρ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φοβερό, ε;

Ιστοσελίδες
Τα sites είναι πάρα πολλά, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα, πολλά και ποικίλα. Υπάρχουν και αριστερά sites, υπάρχουν και δεξιά. Και φυσικά υπάρχουν και τα sites των παραπάνω ΜΜΕ, η «Εφημερίδα των Συντακτών» ας πούμε κάνει εξαιρετική δουλειά με το efsyn.gr με πολύ περισσότερο όγκο πληροφορίας σε σύγκριση με την εφημερίδα. Εδώ επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε 10 αυτόνομους ιστότοπους, 10 από τους μεγαλύτερους και πιο επιδραστικούς. Χωρίς να προσμετρήσουμε κάποια όπως τα Newsit.gr. Newsbomb.gr, cnn.gr κ.ά. που δεν παρουσιάζονται με συγκεκριμένη πολιτική γραμμή.
Υπέρ της κυβέρνησης είναι λόγου χάριν το iefimerida.gr, το toc.gr και το protagon.gr. Εναντίον της κυβέρνησης είναι το tvxs.gr, το koutipandoras.gr, το thepressproject.gr (το αγαπημένο μου site ομολογώ), το Nonews-NEWS και το news247.gr. Σημειώστε επίσης τα newpost.gr και zougla.gr που δεν τα λες και αντικυβερνητικά αλλά σίγουρα ούτε φιλοκυβερνητικά. Είπαμε όμως, το διαδίκτυο είναι απέραντο.