ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Κατακραυγή για νέα επιχείρηση φίμωσης των ΜΜΕ στην Τουρκία


Σφοδρές επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο προκαλεί η επικείμενη τροποποίηση της νομοθεσίας για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Τουρκία επί τω αυστηρότερω, πριν ακόμα αποκαλυφθεί το.. περιεχόμενό της.
Τα μέτρα που ετοιμάζονται θα υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, τόνισαν χθες σε κοινή ανακοίνωσή τους διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.
Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο νόμος που εγκρίθηκε πέρυσι για να ελέγχονται οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δεν αρκεί. Θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να παταχθεί η «τρομοκρατία των ψεμάτων».
Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να καταπιαστεί με το ζήτημα μετά το πέρας της θερινής διακοπής της λειτουργίας του, τον Οκτώβριο.
Πάνω από το 90% των ΜΜΕ στην Τουρκία τελεί -άμεσα ή έμμεσα- υπό τον έλεγχο του κράτους. Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα ψηφιακά, συχνά εξαρτώνται από χρηματοδότηση προερχόμενη από το εξωτερικό.
Πριν από έναν χρόνο το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο του τουρκόφωνου περιεχομένου σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook.