ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Το self test έχει χαμηλή ακρίβεια


«Όχι μόνο δεν πιάνει ασυμπτωματικούς, αλλά και συμπτωματικούς μπορεί να μην πιάσει.
Το κάνεις αποδεχόμενος ότι θα έχει χαμηλή ακρίβεια»

Υψηλό βαθμό ψευδώς αρνητικών έχουν τα self test, προειδοποιεί ο καθηγητής Αιματολογίας της Πανεπιστημιακής Σχολής Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Όπως εξήγησε, αν δεν είναι θετικό τότε.. δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα να είναι ψευδές και αυτό οφείλεται στην χαμηλή ευαισθησία που έχουν τα συγκεκριμένα τεστ.
Ο καθηγητής μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 σημείωσε, πως τα self test, δεν είναι εργαλείο επιδημιολογική επιτήρησης αλλά σε έναν βαθμό θα βοηθήσει να εντοπίζονται ταχύτερα τα θετικά κρούσματα και να απομονώνονται. Ωστόσο, σημείωσε, πρέπει να είναι οργανωμένο το επόμενο βήμα, ώστε ένα θετικό κρούσμα να το δει γιατρός και να το περιθάλψει, αλλά και για να γίνει η ιχνηλάτηση και να εντοπιστούν οι εστίες. «Δεν είναι εργαλείο που θα μας επιτρέψει την επιδημιολογική καταγραφή και επαγρύπνηση» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι το self test «όχι μόνο δεν πιάνει ασυμπτωματικούς, αλλά και συμπτωματικούς μπορεί να μην πιάσει. Το κάνεις αποδεχόμενος ότι θα έχει χαμηλή ακρίβεια».
Επισήμανε δε ότι «έχουμε τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο κύμα ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων, των μεταλλάξεων και δεύτερον όταν επειδή ξεφεύγει η επιδημιολογική επιτήρηση. Χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση και έως ότου αναπτυχθεί η ανοσία στην κοινότητα, θα έρχονται διαρκώς κύματα».
Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο κ. Γεροτζιάφας, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει μια σωστή επιδημιολογική επιτήρηση, που θα επιτηρεί τα κρούσματα, τις νοσηλείες αλλά και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλά και την κοινή συναίνεση που παρατηρεί για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.