ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Το ένοχο μυστικό του αθλητισμού


H EφΣυν αποκαλύπτει το κολαστήριο της ενόργανης

Τη συστηματική τους σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τους καταγγέλλουν 22 καταξιωμένες αθλήτριες και αθλητές.. της ενόργανης γυμναστικής, με διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Με επιστολή που έστειλαν χθες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, οι αθλητές ζητούν την παρέμβαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ώστε να εξυγιανθεί το άθλημα τους και «να βγει από τη σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης».
Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται ξεκινά από το 1985 και καλύπτει διαφορετικές εποχές, εφόσον οι αθλητές αγωνίζονταν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ωστόσο οι αθλητές χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό κοινό μυστικό τις προπονητικές μεθόδους που «έφταναν στο όριο του βασανισμού με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».
Συγκεκριμένα:
  • Από το 1985: Θύματα, παιδιά τρυφερής ηλικίας έως πρωταθλητές ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας και είναι στη διάθεση των αρμόδιων φορέων
  • Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν «πώς να κάνουν σωστά την άσκηση»
  • Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα
  • Υποσιτισμός μέχρι λιποθυμίας
  • Μας χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και κλοτσιές
  • Oδηγούσαν τους «ανυπάκουους» σε χώρους όπου δεν τους έβλεπαν άλλοι
  • Αφαιρούσαν τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε ο αθλητής να χτυπήσει
- περισσότερα στην Εφημερίδα των Συντακτών που κυκλοφορεί στα περίπτερα