ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Κορωνοβεβαίωση: Κατάρα ή ευλογία;


του Χρήστου Ξανθάκη 

Όταν ήμουνα μωρό στα Προσφυγικά Τρικάλων, ο κολλητός μου ήταν ο Βάγγος που έμενε στην πέρα γωνία. Του οποίου Βάγγου ο πατέρας, είχε κάνει φυλακή σαν τον δικό μου γιατί ήταν αριστερός.. Σε αντίθεση όμως με τον δικό μου, που στόμα που είχε και μιλιά δεν είχε, ο πατέρας του φίλου ήταν όλο μπλα μπλα. Και είχε πει στον Βάγγο μια θεωρία συνωμοσίας, σούπερ μέγκλα!
Ότι δηλαδή, όταν πήγαινες να φτιάξεις ταυτότητα στην αστυνομία, άμα ξέρανε ότι είσαι αριστερός ή από αριστερή οικογένεια φρόντιζαν να «πατάει» η σφραγίδα στο αριστερό σου μάτι. Άμα ήσουνα δεξιός, πάλι, «πάταγε» στο δεξί μάτι και πάει λέγοντας.
Πράγμα που με είχε εντυπωσιάσει πάρα πολύ και περίμενα πως και πως που θα έπεφτε η σφραγίδα όταν πήγα κι εγώ στα δεκατρία ν’ αποκτήσω το δικό μου ντοκουμέντο και η σφραγίδα έπεσε εντελώς έξω απ’ την κεφάλα μου και πολύ παραξενεύτηκα. Αλλά ήταν ήδη 1978 και οι εποχές άλλαζαν ραγδαία…
Αυτό είναι το κωμικό στοιχείο της υποθέσεως, που θα έλεγε κι ο Μάρκος Σεφερλής.
Το διόλου κωμικό είναι τα απολύτως υπαρκτά πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Αντιγράφω από την Βικιπαίδεια:
«Το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ήταν κρατικό έγγραφο το οποίο εκδιδόταν από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές ή τον Στρατό μεταξύ 1938 και κατά διαστήματα μέχρι το 1981, το οποίο βεβαίωνε ότι κάποιος πολίτης δεν ήταν κομμουνιστής ούτε συμπαθής προς τον κομμουνισμό. Μέσω των Πιστοποιητικών Κοινωνικών Φρονημάτων αποκλείστηκαν από ολόκληρο το δημόσιο τομέα, αλλά και από την εισαγωγή σε ανώτερες σχολές αλλά και “για απλές συναλλαγές με την εκτελεστική εξουσία”, όχι μόνον όσοι είχαν χαρακτηριστεί από τις αρχές ως κομμουνιστές, οι ίδιοι ή μέλη της ευρύτερης οικογενείας τους, αλλά και όσοι εμφορούνταν από φιλελεύθερες ιδέες».
Το διαβάσατε; Το διαβάσατε.
Το θυμηθήκατε; Το θυμηθήκατε.
Έχω λοιπόν να σας πω ότι σαράντα χρόνια μετά από την κατάργηση των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, είναι πολύ πιθανό να μας προκύψει το πιστοποιητικό, η βεβαίωση, το πάσο του κορωνοϊού!
Μέσω του οποίου θα διαπιστώνεται ότι ο φέρων έχει εμβολιασθεί φουλ και δεν είναι απροστάτευτος απέναντι στην πανδημία.
Στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει πολύ, την προτείνουν ήδη τη χρήση του πιστοποιητικού εταιρείες μεταφορών, πανεπιστήμια, αθλητικοί σύλλογοι, καταστήματα ο καθένας για το δικό του λόγο.
Και ανθίσταται σε αυτή μια παράδοξη συμμαχία από δεξιούς, λιμπερτάριανς και αριστερούς, που πιστεύουν ότι θα θίξει και θα περιορίσει τις ατομικές ελευθερίες.
Η συζήτηση, μάλιστα, έχει πάει τόσο μακριά, ώστε αναγκάστηκε να βγει προχτές η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Σάκι και να δηλώσει ευθαρσώς:
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται ούτε τώρα ούτε ποτέ να υποστηρίξει ένα σύστημα που θα απαιτεί από τους Αμερικανούς πολίτες να έχουν πάνω τους κάποιο πιστοποιητικό. Δεν θα υπάρξει ομοσπονδιακή βάση δεδομένων για τον εμβολιασμό, ούτε ομοσπονδιακή εντολή που θα επιβάλλει στους πολίτες να αποκτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού».
Αυτά από τον «προoδευτικό» Μπάιντεν, ενώ την ίδια ώρα οι «συντηρητικοί» κυβερνήτες του Τέξας και της Φλόριντα ανακοίνωσαν ότι θα διακόπτεται κάθε είδους πολιτειακή ενίσχυση ή συμβόλαιο με τις εταιρείες που απαιτούν επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από υπαλλήλους ή πελάτες. Ο επίσης «συντηρητικός» κυβερνήτης του Μισισιππή, έκανε κι αυτός ανάλογες δηλώσεις.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα καλοβλέπουμε την κορωνοβεβαίωση για τους τουρίστες και γελάμε με τον Γρηγόρη Πετράκο που φωνάζει «όχι μάσκα, όχι en-volio».
Και δεν έχει βρεθεί ένας άνθρωπος να αναρωτηθεί τι θα γίνει όταν πέσει στο τραπέζι η πρόταση για πιστοποιητικού εμβολίου σε όλους τους πολίτες και πως θα επηρεάσει η χρήση αυτού του πιστοποιητικού τόσο τις προσωπικές μας ελευθερίες όσο και τα προσωπικά μας δεδομένα.
Τροφή για σκέψη σε μια χώρα, όπου κάποτε το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων κυριολεκτικά διαμόρφωνε το μέλλον σου…

- από το newpost.gr