ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

EMA για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις είναι παρενέργεια, αλλά σπάνια


Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Τα συνολικά οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων από τις παρενέργειες. Αυτό είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Εμερ Κουκ.. «Τα ακραία περιστατικά πρέπει να καταγραφούν ως ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις», τόνισε.
Κατά την ολοκλήρωση της απόφασής της, η επιτροπή του ΕΜΑ έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.
Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (πρώην εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca).
Ο EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι του ΕΜΑ δήλωσαν ότι διαπιστώνεται πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια. Ωστόσο, το συνολικό ισοζύγιο οφέλους - ρίσκου παραμένει θετικό.
«Μια στις 100.000 η πιθανότητα για εμβολιασμένο με το σκεύασμα της AstraZeneca να παρουσιάσει θρόμβωση» ανέφεραν οι αξιωματούχοι του ΕΜΑ στην ενημέρωση.
Μέχρι τις 4 Απριλίου, υπήρξαν συνολικά 222 περιπτώσεις θρομβώσεων μεταξύ των 34 εκατομμυρίων ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca, σύμφωνα με όσα ανέφερε η επικεφαλής του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ.
Η επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης πυλαίας φλέβας που αναφέρθηκαν σε βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα φάρμακα μέχρι τις 22 Μαρτίου, τα 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Τα περιστατικά προήλθαν κυρίως από συστήματα αναφοράς του ΕΜΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Τα «ύποπτα» συμπτώματα σύμφωνα με τον ΕΜΑ είναι:
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στο πόδι
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημάδια αίματος κάτω από το δέρμα πέρα ​​από το σημείο της ένεσης
Στο μεταξύ, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα, μετά τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca.