ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Το προσφυγικό ταξίδι του Ραφίκ και το θολό ποτάμι του Μπαασίμ


Aνοίγει την Πέμπτη 8 Απριλίου η αυλαία για το Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Καταλονίας «Impacte - Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya». Στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ.. θα προβληθούν 5 ντοκιμαντέρ από τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Ισπανία και την Ελλάδα. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης με την ταινία του «El riu enfangat de Baasim», δηλ. «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ».
Η ταινία, διάρκειας 88 λεπτών, μεταφράστηκε ολόκληρη στα καταλανικά και θα προβληθεί την Κυριακή 11 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Βαρκελώνη στον κινηματογράφο CINE BAIX TAQUILLA 81, αίθουσα 4. Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα και ώρα θα προβληθεί και σε άλλες δύο πόλεις της Καταλονίας: στην πόλη Lleida (κινηματογράφος «Screen box lleida») και στην πόλη St. Feliu de Llobregat (κινηματογραφική αίθουσα «Cinema Truffaut»).
Την Κυριακή, στις 10 το βράδυ τοπική ώρα η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ θα συνδεθεί με τον δημιουργό της ταινίας προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού. Στη συζήτηση θα μετέχει και ένας ακτιβιστής από μη κυβερνητική οργάνωση της Ισπανίας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων.
Το «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ» είναι η καταγραφή της πορείας 8 χρόνων του ανήλικου Κούρδου πρόσφυγα Ραφίκ Ντάγοντ που αναζητά τον αδελφό του Μπαασίμ Ντάγοντ από τη Συρία μέχρι την Ουγγαρία ακολουθώντας το βουβό ανθρώπινο ποτάμι. Ο Ραφίκ την περίοδο αυτή θα διασχίσει 9 χώρες και θα ενηλικιωθεί κατά τη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού.
Ο Ραφίκ θα βρεθεί αρχικά από το Κομπάνι στο στρατόπεδο του Κιρκάν στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία. Θα περιπλανηθεί στα εδάφη της Τουρκίας, θα μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην Αδριανούπολη προκειμένου να περάσει κρυφά τον Έβρο. Εκεί, θα συναντήσει τους διαβόητους διακινητές Εμρέ και Σεμίχ που θα του υποσχεθούν το πέρασμα στην απέναντι όχθη και τη συνάντησή του με τον αδελφό του. Ο Ραφίκ θα συλληφθεί στην Ελλάδα, θα μεταφερθεί σε δομή προσφύγων της Θεσσαλονίκης, θα διασχίσει νύχτα τα βουνά της Αλβανίας, θα κοιμηθεί σε νεκροταφείο της Κροατίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους φρουρούς των συνόρων, τους ψηλούς φράχτες κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής, την αστυνομική βία σε όλες τις εκφάνσεις της. Το όνειρο του Ραφίκ θα συντριβεί στον ηλεκτροφόρο φράχτη της Ουγγαρίας.
Μία αδιάκοπη περιπλάνηση του Ραφίκ και του κάθε Ραφίκ στο όριο της ζωής και του θανάτου, ένα ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση όπου το όνειρο της μετάβασης στην Ευρώπη αρχίζει να ξεθωριάζει και τη θέση του παίρνει ένας ακαθόριστος και ρευστός στόχος: «να πάω στην απέναντι όχθη», «να βρεθώ στην άλλη πλευρά του φράχτη», χωρίς κανείς πια να μπορεί να πει με βεβαιότητα τι υπάρχει στην απέναντι όχθη ή στην άλλη πλευρά.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάλυσης, ο ανυπεράσπιστος Ραφίκ, ολομόναχος σε έναν κόσμο βίας και εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ύπαρξης, αναζητώντας τον αδελφό του κάπου στην Ευρώπη, μοιάζει να αναζητά ένα βλέμμα που θα τον αγκαλιάσει και θα τον υπερασπιστεί, ίσως τα σημάδια ενός ανύπαρκτου θεού καθώς διασχίζει τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Ο Ραφίκ δεν θα συναντήσει ποτέ τον αδελφό του, γνώριζε ήδη από την αρχή του ταξιδιού του ότι ήταν νεκρός, ένα «αστέρι στο ποτάμι του Ιορδάνη», και θα μείνει παγιδευμένος πίσω από τους φράχτες.

Αναλυτικά, όλες οι πληροφορίες για το φεστιβάλ και την ταινία στον σύνδεσμο:
https://impactefilmfest.cat/edicio-presencial-barcelona