ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Απαγορεύεται η Ανάσταση!

Το 2020 χρειάστηκε ο κορωνοϊός για να κλείσουν, με κυβερνητική εντολή, οι εκκλησίες και να κάνουν… αντίσταση κάποιοι παπάδες. Το (πολύ) μακρινό 1847 η κυβέρνηση Κωλέττη ήταν αυτή που απαγόρευσε τις… μπαλωθιές της Ανάστασης που για τους Αθηναίους ήταν σα να απαγόρευαν την ίδια την Ανάσταση!
Το έθιμο είχε βαθιές ρίζες. Όλη τη..
Μεγάλη Εβδομάδα οι πυροβολισμοί έδιναν κι έπαιρναν στη μικρή πρωτεύουσα των 20.000 κατοίκων. Ο φόρος αίματος βαρύς κάθε χρόνο, καθώς πέντε και έξη άτομα έχαναν τη ζωή τους από τις αδέσποτες σφαίρες και περισσότεροι ήταν οι τραυματίες.
Το 1847 όμως ερχόταν στην Ελλάδα μια παρέα επιφανών Ευρωπαίων με επικεφαλής τον αξιότιμο Τζέιμς Μάγιερ ντε Ρότσιλντ, της γνωστής οικογενείας Τραπεζιτών. Ήταν αυτός που είχε ιδρύσει το υποκατάστημα της ομώνυμης τράπεζας στο Παρίσι και δάνειζε ακόμα και τη γαλλική κυβέρνηση. Ερχόταν στην Ελλάδα για να συζητήσει για ένα δάνειο που ζητούσε η χώρα για να ξεχρεώσει μέρος του δανείου των 64 εκ. δρχ που είχαν δοθεί με την εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων, δεκαπέντε χρόνια πριν!
Η συγκυρία ήταν καλή. Ο Βασιλιάς Όθωνας φλέρταρε με τη Γαλλία, πρωθυπουργός ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης του γαλλόφιλου κόμματος και ο Γεώργιος Σταύρου της Εθνικής Τράπεζας θεωρούσε ότι η συμφωνία ήταν κοντά. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Η παρέα των Ευρωπαίων ήθελε να απολαύσει το ελληνικό Πάσχα που ήταν περισσότερο θερμό απ’ ότι στις μέρες μας. Πυροβολισμοί, φασαρία, ακόμα και ξύλο συνόδευαν τη γιορτή της αγάπης.
- διαβάστε τη συνέχεια στο pasatempo.wordpress ΕΔΩ