ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Και αν η διαχείριση του κορονοϊού είναι πολιτική και επιστημονική «απάτη»;

Να το πάρουμε από την αρχή: Ο κορωνοϊός εμφανίσθηκε πριν από 4-5 μήνες κάπου μακριά: στην όχι και τόσο προσβάσιμη για διασταυρώσεις Κίνα.
Κράτησε 3 μήνες, πέθαναν όσοι πέθαναν εκεί και τελικά η εικόνα πάγωσε: ελάχιστα κρούσματα και σχεδόν μηδενικοί θάνατοι.
Σ’ αυτό διάστημα στην Ευρώπη και την Αμερική δεν.. ανησυχούσε ιδιαίτερα κανείς.
Οι πολιτικοί βεβαίωναν ότι ελέγχουν την κατάσταση και οι επιστήμονες δεν έβλεπαν κινδύνους. Καθ’ υπόδειξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται για πανδημία.
Και ξαφνικά, από τις αρχές Φεβρουαρίου κάτι αλλάζει; Τι; Αρχίζει η καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων. Πρώτα στην Ιταλία και ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη,
Πάμε για δυο εκατομμύρια κρούσματα και 120 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.
Για να το δούμε όμως από μια άλλη σκοπιά:
Ας υποθέσουμε ότι θα καταγράφαμε τη γρίπη. Αρχίζουμε από τις αρχές Φεβρουαρίου να μετράμε καθημερινά σε κάθε χώρα κάθε περιστατικό και κάθε θάνατο εξ αίτιας της γρίπης.
Το 2019 απολογιστικά πέθαναν από γρίπη σε ολόκληρο τον πλανήτη 500 χιλιάδες άνθρωποι. Ορισμένοι λένε περισσότεροι, καθώς η καταγραφή δεν ήταν τόσο συστηματική.
Με την επιφύλαξη της άγνωστης εν τέλει εξέλιξης της σημερινής «καταμέτρησης» οι 120 χιλιάδες θάνατοι είναι μικρό υποπολλαπλάσιο.
- από κείμενο του Γιώργου Λακόπουλου στο Ανοιχτό Παράθυρο (διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ)