ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Να πως στηρίζουν τις εφημερίδες στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Γιώργο Φράγκο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αντικρύζει με ιδιαίτερη κατανόηση τα προβλήματα του Τύπου και των λειτουργών του, ιδιαίτερα τώρα που αυτά διευρύνονται και αυξάνονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο..
ΠτΔ αντικρύζει με θετικό πνεύμα τις εισηγήσεις που υπέβαλε η ΕΣΚ με τη χθεσινή ανακοίνωσή της (δείτε πιο κάτω). Επιπρόσθετα, ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΣΚ ότι έχει δώσει οδηγίες όπως τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας προμηθεύονται καθημερινά αριθμό φύλλων όλων των ημερήσιων εφημερίδων. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα γίνει παρότρυνση προς όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς όπως προβαίνουν σε συναφείς διαφημιστικές καταχωρήσεις σε όλα τα έντυπα ΜΜΕ.
Τέλος, ο ΠτΔ ανέφερε ότι το τριετές πρόγραμμα, de minimis, στήριξης του έντυπου τύπου, θα επαναληφθεί από φέτος με το συνολικό κονδύλι αυξημένο κατά 100 χιλιάδες ευρώ, από 200 χιλ. σε 300 χιλ. Ο όρος στο εν λόγω πρόγραμμα, που προνοεί εργοδότηση επαγγελματιών δημοσιογράφων – μελών της ΕΣΚ, παραμένει αναλλοίωτος.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος ευχαρίστησε τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη για την κατανόηση που επιδεικνύει όσον αφορά τα προβλήματα της δημοσιογραφικής οικογένειας και διαβεβαίωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συμβάλει ούτως ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια και από ευρωπαϊκούς φορείς προς ενίσχυση της όλης προσπάθειας στήριξης του Τύπου.

Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου χαιρετίζει τα πρώτα μέτρα που αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο προς στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα μέτρα αυτά συνιστούν ένα μικρό αλλά ουδόλως ευκαταφρόνητο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η ΕΣΚ φρονεί πως επιπρόσθετα χρειάζεται ένας πιο μακρόπνοος και οικονομικά πιο ισχυρός σχεδιασμός. Εκείνο που επιβάλλεται να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατό είναι ένα γενναίο, χωριστό σχέδιο άμεσης αρωγής ειδικά για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ και πρωτίστως για τον έντυπο Τύπο που δέχεται και το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της η Κυβέρνηση.
Σε πρώτη φάση προτείνουμε, λόγω της ιδιαιτερότητας των εργασιών των ΜΜΕ, όπως το υφιστάμενο Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών καλύπτει το 100% των δημοσιογράφων. Η ρύθμιση αυτή θα διασφαλίσει το σύνολο των θέσεων εργασίας. Σε δεύτερη φάση, εισηγούμαστε να αξιοποιηθούν οι χαλαρώσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για παροχή κρατικής στήριξης που θα διασφαλίζει σε ορίζοντα 12μήνου, μετά το πέρας της ισχύς των υφιστάμενων σχεδίων του υπουργείου Εργασίας, τη λειτουργία των ΜΜΕ. Η ΕΣΚ είναι έτοιμη να συμβάλει στην εκπόνηση τέτοιου σχεδίου, αξιοποιώντας την εμπειρία από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα όπως η διάχυση κάθε κυβερνητικής αρωγής προς τα ΜΜΕ γίνεται στη βάση μετρήσιμων και ορθολογιστικών κριτήριων όπως η αναγνωσιμότητα, η επισκεψιμότητα, η τηλεθέαση και η ακροαματικότητα. Την ίδια ώρα επιβάλλεται να προσμετρήσει κυρίαρχα και το πόσους επαγγελματίες δημοσιογράφους εργοδοτεί κάθε δημοσιογραφικός οργανισμός – επιχείρηση.
Παράλληλα, η ίδια η Ένωση Συντακτών διεκδικεί την ενεργό συμμετοχή της οργάνωσης στις όποιες διεργασίες εκπόνησης σχεδίων στήριξης των ΜΜΕ ως το μοναδικό, ανεξάρτητο και υπερκομματικό συνδικαλιστικό όργανο όλων των δημοσιογράφων της Κύπρου. Πάγια θέση της ΕΣΚ είναι ότι η όποια στήριξη, η όποια αρωγή εκ μέρους του κράτους προς τα ΜΜΕ πρέπει να διασφαλίζεται πως θα μετακυλήσει κατά ανάλογο τρόπο και σε αυτούς που πρωτογενώς παράγουν το μιντιακό προϊόν, δηλαδή τους δημοσιογράφους και τους λοιπούς μισθωτούς των επιχειρήσεων ΜΜΕ.
Τέλος, θα επιμένουμε μέχρι τέλους ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις στα ΜΜΕ ούτε και οι ήδη μειωμένοι μισθοί να συρρικνωθούν περαιτέρω. Όποια επιχείρηση ΜΜΕ παραβιάζει τα εργασιακά θέσμια, αξιοποιώντας την πανδημία ιδιοτελώς και μονομερώς, δεν πρέπει να τυγχάνει του ευεργετήματος των μέτρων στήριξης του κράτους. Επίσης, όποια επιχείρηση ΜΜΕ επιχειρεί να αξιοποιήσει παράτυπα, διαστρεβλωτικά και ετεροβαρώς αυτά τα μέτρα, θα καταγγέλλεται πάραυτα στις αρμόδιες αρχές. Επί τούτου καλούμε όλους τους συναδέλφους να επαγρυπνούν και να ενημερώνουν αμέσως τη συντεχνία.