ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Πιο εύκολα θα βρούμε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, παρά τουρίστα…

του Χρήστου Ξανθάκη

Όταν ανησυχούσε ο ρεπόρτερ Ξανθάκης ότι πάμε για πέντε εκατομμύρια τουρίστες φέτος το καλοκαίρι, οι πάσης φύσεως αρμόδιοι (και τα παπαγαλάκια τους, βεβαίως…) κοιτάζανε αδιάφορα τον ορίζοντα και αναρωτιόνταν αν θα κρατήσει ο καιρός ή αν θα βρέξει.
Ε λοιπόν, έβρεξε!
Έβρεξε ακυρώσεις και απογοητεύσεις και σκίσιμο συμβολαίων και αθέτηση.. υποσχέσεων και απαιτήσεις για να γυρίσουν πίσω οι προκαταβολές και κλάμα, δάκρυ μαύρο σε λέω, που είσαι Μάρθα Βούρτση να πάρεις μαθήματα. Και βγήκε και η Ούρσουλα η πρόεδρος της Κομισιόν και δήλωσε ότι κοιτάξτε, πρέπει να σας το πω, μην το πολυσκέφτεστε για φέτος το καλοκαίρι να πάτε διακοπές, μην κάνετε κρατήσεις και όνειρα και σχέδια επί χάρτου. Ξεχάστε το καλύτερα.
Οπότε; Οπότε αν δεν βρεθεί αύριο το φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κορωνοϊό (γουατέβα καμς φερστ…), τα πέντε εκατομμύρια που υπολόγιζε ο ρεπόρτερ Ξανθάκης θα μοιάζουν πολλά, πάρα πολλά.
Και μην ακούσω τώρα αυτές τις χαζομαρίτσες ότι θα έρθει ο αυτοκινούμενος τουρισμός από τη Βαλκανική, γιατί όσοι έχουμε καταγωγή από τη Λαμία και πάνω γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι γείτονές μας φορτώνουν στο τουτού ακόμη και τους χυμούς φρούτων που καταναλώνουν για πρωινό και δεν αφήνουν παρά μικροποσά στους λουτροπόλεις που επισκέπτονται. Αν περιμένουμε να ζήσουμε απ’ τα λέβα, θα περιμένουμε μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα!
Κι αν δεν έρθουν λοιπόν οι τουρίστες; Όπως διαβάζω σε άρθρο του φίλου μου Παναγιώτη Υφαντή, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 26-27% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ το πραγματικό του αποτύπωμα στην εθνική οικονομία ενδέχεται να αγγίζει ακόμα και το 50% του ΑΕΠ. Αντιπροσωπεύει, ήδη, το 37% των θέσεων απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων όσων συνδέονται έμμεσα με τον τουρισμό. Για να καταλάβετε πόσο μακριά φτάνει το αποτύπωμα της νούμερο ένα «βιομηχανίας» στη χώρα μας, Μια από τις γνωστότερες βιομηχανίες χρωμάτων, υπολογίζει πως θα χάσει το 25% του τζίρου της φέτος, μόνο και μόνο επειδή δεν πρόλαβαν να γίνουν οι ελαιοχρωματισμοί στα ξενοδοχεία για το φετινό καλοκαίρι, πριν ξεσπάσει η πανδημία…
Νο χάνυ, νο μάνυ ως εκ τούτου, που θα λέγανε και στο Στέητς. Εκτός κι αν πλακώσουν μιλιούνια οι ξένοι, γιατί όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης η Ελλάδα προβάλλεται διεθνώς ως χώρα ασφαλής και σοβαρή. Με δικά του λόγια:
«Προφανώς, η τουριστική αγορά διεθνώς θα είναι πολύ μικρότερη τη φετινή χρονιά, όμως, σ' αυτή τη μικρότερη αγορά, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο».
Και γιατί να μην το δηλώσει δηλαδή; Τζάμπα είναι οι δηλώσεις και σάμπως θα του ζητήσει κανείς ευθύνες άμα το «μεγαλύτερο μερίδιο» σημαίνει δυο εκατομμύρια κόσμο; Είπα, ξείπα, η συγκυρία φταίει, η Άση Μπίλιου δεν μας τα ‘πε καλά, τρόμαξε τον κόσμο η Ούρσουλα, τρόμαξαν τον κόσμο οι Ρομά, τρόμαξε τον κόσμο ο Πολάκης. Από δικαιολογίες άλλο τίποτα και δεν χρειάζεται καν να ψάξεις, σου ‘ρχονται μόνες τους.
Τη σοβαρότητα πάντως της χώρας και την υπευθυνότητά της, σκοπεύει να τη διαφημίσει η κυβέρνηση στο εξωτερικό. Θα είναι η πρώτη μας πληρωμένη καμπάνια από την εποχή του γαλαντόμου Σπηλιωτόπουλου και είναι ν’ αναρωτιέται κανείς που θα στοχεύσει ακριβώς. Στους αμφιταλαντευόμενους αλλοδαπούς που δεν ξέρουν τι να κάνουν το προσεχές καλοκαίρι ή στους ομογενείς που έρχεται η ώρα τους να ψηφίσουν στις εκλογές; ο.ε.δ.

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr