ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Σταϊκούρας: Η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, ερωτηθείς αν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη ύφεση, δήλωσε:
➤ Η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση, δεν είμαι σε θέση να σας πω το μέγεθός της όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να πει το..
μέγεθος της ύφεσης για τη δική της χώρα. Η Ευρώπη κάνει εκτιμήσεις ότι η ύφεση στις χώρες της θα είναι από 5 ως 10%, εκεί θα κυμαίνεται και η Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή προέχει να δρομολογήσουμε εκείνες τις πολιτικές που είναι αναγκαίες για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και την οικονομία την επόμενη μέρα έχοντας όμως ακόμα σημαντικούς αγνώστους. Άγνωστη παράμετρος είναι πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, άγνωστη παράμετρος είναι εάν θα επανέλθει μέσα στη χρονιά, και άγνωστη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα, είναι ο τουρισμός.
➤ Η κατάσταση σήμερα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή που αντιμετώπισε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία. Ναι, θα υπάρχει μια βαθιά ύφεση, πιθανόν να φτάσει και στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης της προηγούμενης δεκαετίας όμως μια μεγάλη διαφορά είναι ότι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις είναι ότι η ύφεση αυτή θα είναι παροδική. Όλοι συμφωνούν ότι ακόμα και αν η ύφεση είναι βαθιά φέτος, του χρόνου θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην οικονομία και σημαντικά θετικό.

Πάντως ο γερμανικός Τύπος έκανε μια εφιαλτική πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt με τίτλο «Ο κορονοϊός ακυρώνει τα σχέδια της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις». Οπως επισημαίνεται «για το 2020 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήλπιζε να εισπράξει σχεδόν δυόμιση δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, το μεγαλύτερο ποσό από την έναρξη του σχετικού προγράμματος το 2011. Ωστόσο, έκανε τον λογαριασμό του χωρίς τον κορονοϊό. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για φέτος θα κυμανθούν γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Για τον υπουργό Οικονομικών η ανατροπή είναι ιδιαίτερα δυσχερής, καθώς είχε προεγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό τα προσδoκώμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 2,44 δισεκατομμυρίων. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν αναμένεται να επιτευχθούν. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση θα προκαλέσει μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 15% και κατάρρευση των φορολογικών εσόδων».